9993 latausta vuorokaudessa
8018 artikkelia

2023/07/20

Perussuomalaisten toisen varapuheenjohtajan Mauri Peltokankaan vanha video on herättänyt raivoa Twitterissä. Videolla Peltokangas käyttää turvapaikanhakijoista halventavaa ja rasistista kielenkäyttöä, kutsuen heitä “loisiviksi elukoiksi” ja syyttäen heitä elämään suomalaisten verovaroilla. Videosta ei ole tarkkaa tietoa, milloin ja missä se on julkaistu, mutta Peltokangas itse vahvistaa sen olevan peräisin vanhasta videosta, joka on julkaistu Venäjä’n sosiaalisen median palvelussa VKontakte’ssa ennen hänen kansanedustaja’ksi tulemistaan vuoden 2019 vaalien jälkeen.

Peltokangas selventää, että videolla hän viittaa Oulussa loppuvuodesta 2018 tapahtuneisiin seksuaalirikoksiin ja Turun vuoden 2017 terrori-iskuun. Hän kysyy, kuinka kukaan voi inhimillistää lapsenraiskaajia tai murhaajia. Kuitenkin hänen kommenttinsa ovat äärimmäisen loukkaavia ja yleistäviä, ja ne ruokkivat rasistisia asenteita.

Kysyttäessä, irtisanoutuisiko hän kyseisestä videosta, Peltokangas vastaa ainoastaan, että hän on sanonut asiasta kaiken ja toistaa kysymyksen retorisesti, kuka haluaisi inhimillistää lapsenraiskaajaa. Hän ei näytä olevan valmis ottamaan vastuuta omista sanoistaan tai pohtimaan niiden vaikutusta yhteiskuntaan.

Hallituksen julkilausuma viime viikolla lupasi nollatoleranssin rasismi’lle ja sitoutui edistämään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä yhteiskunnassa. Kuitenkin Peltokankaan kommentit osoittavat, että perussuomalaiset eivät aina noudata tätä linjaa. Hallituksen työryhmä on valmistellut tiedonantoa yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämisestä, mutta perussuomalaiset ovat olleet kriittisiä joidenkin muiden hallituspuolueiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

Erityisesti Rkp:n kanssa perussuomalaisilla on ollut vaikeuksia, sillä puolueiden näkemykset maahanmuutosta ja ilmastokysymyksistä ovat etäällä toisistaan. Peltokangas kritisoi myös Rkp:tä sen merkityksestä hallitusneuvotteluissa.

On huolestuttavaa, että Peltokangas ja jotkut muut perussuomalaisten edustajat eivät tunnu olevan valmiita tunnustamaan ja irtisanoutumaan rasismista omassa puolueessaan. Tämä heikentää hallituksen yhtenäisyyttä ja vaikeuttaa yhteistyötä muiden puolueiden kanssa. Yhteiskunnan edistämiseksi tarvitaan kaikkien puolueiden sitoutumista yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen, jotta voimme luoda oikeudenmukaisemman ja avoimemman yhteiskunnan kaikille kansalaisille.

Katso kauhistuttavat videot alta:


Satunnainen:


Vastaavia: