10083 latausta vuorokaudessa

8113 artikkelia

2024/04/15

Pirtelöt ja smoothiet ovat olleet jo pitkään suosittuja välipaloja ja aamiaisia. Ne ovat helppoja ja nopeita valmistaa, ja niissä voi käyttää monenlaisia terveellisiä ja herkullisia ainesosia. Nykyään myös kasvisruokavalio on yhä suositumpi valinta, ja siksi onkin hyvä tietää, että myös vegearvoinen pirtelö tai smoothie on mahdollista valmistaa helposti kotona.

Tavalliset pirtelöt ja smoothiet valmistetaan yleensä maidosta ja hedelmistä tai marjoista. Vegaversiossa maitotuotteet korvataan kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla, kuten kauramaidolla tai soijajogurtilla. Tämä tekee juomasta sopivan myös niille, jotka eivät käytä maitotuotteita esimerkiksi laktoosi-intoleranssin vuoksi.

Makuvaihtoehtoja on lukemattomia, ja vain taivas on rajana oman mieltymyksen ja luovuuden kanssa. Aamiaiseksi voi valmistaa esimerkiksi smoothiebowlia, joka on paksuhko pirtelö, joka tarjoillaan kulhosta ja koristellaan kauniisti erilaisilla marjoilla, hedelmillä ja siemenillä. Smoothiebowleja löytyy monia eri variaatioita, ja niistä saa myös helposti täyttävämmän aamiainen tai välipala.

Yksi herkullinen smoothiebowl-idea on esimerkiksi avokado-marjasmoothie. Tarvitset tähän puolikkaan avocadoa, banaania, kourallisen pakastettuja marjoja, kauramaitoa, mehua ja rouhittuja pähkinöitä. Blendaa kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi seokseksi ja asettele kulhoon. Koristele haluamillasi hedelmillä ja siemenillä. Tämä terveellinen ja ravitseva aamiaisherkku on myös helppo ottaa mukaan esimerkiksi töihin tai kouluun.

Jos kaipaat jotain makeampaa, voit valmistaa herkullisen vegepirtelön esimerkiksi banaanista, maapähkinävoista, kaakaojauheesta ja mantelimaidosta. Ainekset vain blenderiin ja nauti! Voit myös lisätä joukkoon esimerkiksi chian siemeniä ja pähkinöitä, jotta saat pirtelöstä täyttävämmän.

Myös vihersmoothie on hyvä vaihtoehto, jos haluat lisätä päivään enemmän vihreitä ravintoaineita. Vihersmoothie ei välttämättä kuulosta kovin houkuttelevalta, mutta se voi olla yllättävänkin herkullinen. Tarvitset vain pinaattia, avocadoa, banaania, kookosmaitoa ja sitruunaa. Voit myös lisätä joukkoon vaikka raikasta minttua tai inkivääriä.

Moni välttelee välipalojen ja jälkiruokien syömistä, sillä ne saattavat olla epäterveellisiä ja sisältää paljon sokeria ja rasvaa. Vegesmoothiet ja -pirtelöt ovat terveellisiä vaihtoehtoja, sillä ne sisältävät paljon ravintoaineita ja vain vähän tai ei lainkaan lisättyä sokeria. Voit myös lisätä joukkoon superfoodeja, kuten macaa, spirulinaa tai raakakaakaota, jotka antavat lisäboostia päivään.

Rohkeasti kokeilemalla ja erilaisia makuyhdistelmiä sekoittamalla löydät varmasti oman suosikkisi. Vegesmoothiet ja -pirtelöt ovat myös loistava tapa hyödyntää jääkaapin jämät ja vähentää ruokahävikkiä. Seuraavan kerran kun teet smoothien tai pirtelön, kokeile rohkeasti korvata maitotuotteet kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla ja nauti terveellisestä ja herkullisesta välipalasta.


Satunnainen:


Vastaavia: