10081 latausta vuorokaudessa

8106 artikkelia

2024/04/16

Venäjä tulee häviämään sodan Ukrainassa, kertovat Kiinan asiantuntijat. Sota on ollut katastrofaalinen sekä Ukrainalle että Venäjälle, eikä sille näy loppua kovin nopeasti. Lopulta se kuitenkin päättyy Venäjän tappioon, arvioi kiinalainen Venäjä-asiantuntija Feng Yujun.

Pekingin yliopistossa professorina toimiva Feng listaa analyysissään neljä tekijää, jotka tukevat hänen näkemystään sodan päättymisestä Venäjän tappioon.

– Nämä neljä tekijää tekevät Venäjän lopulta tapahtuvasta tappiosta väistämättömän, hän kirjoittaa.

– Aikanaan se pakotetaan vetäytymään kaikilta miehittämiltään ukrainalaisalueilta, mukaan lukien Krimiltä.

Ukrainan sodan kurssiin vaikuttavista neljästä tekijästä ensimmäinen on ukrainalaisten vastarinta ja kansallinen yhtenäisyys. Kumpaakin Feng luonnehtii poikkeukselliseksi tai harvinaislaatuiseksi.

Toinen tekijä on kansainvälinen tuki Ukrainalle. Viime aikoina tämä tuki on horjunut eikä se ole vastannut Ukrainan odotuksia saati toiveita. Fengin mukaan länsimaiden tuki on kuitenkin edelleen laaja-alaista.

Kolmas Ukrainan puolesta puhuva tekijä on modernin sodankäynnin luonne. Fengin mukaan siinä yhdistyvät teolliset kyvyt sekä johtamissodankäynnin, viestinnän ja tiedustelun järjestelmät.

– Yksi syy, miksi Venäjällä on ollut vaikeuksia tässä sodassa, on se, ettei se ole toipunut Neuvostoliiton hajoamisen aiheuttamasta dramaattisesta deindustrialisaatiosta, hän kirjoittaa.

Deindustrialisaatio tarkoittaa teollisen tuotannon tai teollisten resurssien vähenemistä.

Viimeinen tekijä on informaatio. Fengin mukaan Venäjän johtaja Vladimir Putin on jäänyt loukkuun informaatiokuplaansa, mikä johtuu hänen pitkästä valtakaudestaan.

– Venäjän presidentillä ja hänen kansallisesta turvallisuudesta vastaavalla tiimillään ei ole pääsyä paikkansapitävään tietoon, hän sanoo.

– Heidän operoimaltaan järjestelmältä puuttuu tehokkaat keinot korjata virheitä. Heidän ukrainalaiset vastinparinsa ovat paljon joustavampia ja tehokkaampia.

Vaikka sota on käynyt Ukrainalle monella tasolla kalliiksi, Fengin mukaan Ukraina on romuttanut myytin siitä, että Venäjä olisi sotilaallisesti voittamaton.

– Ukraina voi vielä nousta tuhkasta. Kun sota loppuu, se voi odottaa innolla mahdollisuutta liittyä niin Euroopan unioniin kuin Natoonkin, hän kirjoittaa.

Feng pitää ”Koreoiden tapaista aselepoa” kaukaisena ajatuksena tällä hetkellä, kun Venäjä tekee jatkuvalla syötöllä iskuja Ukrainan sotilaskohteisiin, kriittiseen infrastruktuuriin ja kaupunkeihin sekä mahdollisesti eskaloi sotaa entisestään.

– Venäjän poliittisen järjestelmän ja ideologian perustavanlaatuisen muutoksen puuttuessa tämä konflikti voi muuttua jäätyneeksi, hän sanoo.

– Se vain sallisi Venäjän hengähdystauon jälkeen aloittaa uusia sotia ja asettaa maailma entistä suurempaan vaaraan.


Satunnainen:


Vastaavia: