10286 latausta vuorokaudessa

8576 artikkelia

2023/05/25

USS Gerald R. Ford, tuo USA:n suuri puolustus-alus, saapui hilpeänä keskiviikkona Norja’n pääkaupunkiin Oslo’on. Norjalaismediassa hehkutettiin, kuinka tämä massiivinen lentotukialus päätti pitää pienen hengähdystauon ennen jatkamistaan kohti arktisia sotaharjoituksia. Ja eikä mikään ihme, sillä tämä jättimäinen alus pystyy kantamaan mukanaan jopa 90 hävittäjää ja helikopteria. Siinä vasta kunnon autolautta!

Aluksen on määrä osallistua Arctic Challenge -nimiseen harjoitukseen, joka starttaa ensi maanantaina. Tämä ei ole mikään pikku risteily, vaan tärkeä tapahtuma Norjalle ja sen kansainvälisille kumppaneille. Komentaja Erik J. Eslich hehkuttaa, että Norja on strateginen kumppani, kun on kyse turvallisesta ja vakaasta arktisesta ja Pohjois-Atlantin alueesta. Ilmeisesti tällainen lentotukialuksen vierailu on hyödyksi koko maailman järjestykselle. Eikö se ole hienoa, että meidän pieni Norjamme saa olla näin tärkeässä roolissa?

Norjan puolustusviranomaiset ovat tietenkin myös innoissaan tästä vierailusta. He julistavat, että tämä lentotukialuksen vierailu ja sen läsnäolo tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Ei siis ihme, että norjalainen armeija on ilmoittanut asiasta juhlavassa lausunnossaan. Onhan tämä tilaisuus kuin suoraan unelmien täyttymys!

Totta kai joku aina ärsyyntyy, kun toiset saavat kaiken huomion. Tällä kertaa raivostunut osapuoli on Venäjä. Heidän suurlähetystönsä oli ensimmäisten joukossa paheksuvalla kannalla tämän vierailun suhteen. Eihän tässä tilanteessa voi odottaa muuta. Jännitteet länsimaiden ja Venäjän välillä ovat kireät kuin puristettu sitruuna.

Norjalla on kuitenkin enemmän yhteistä Venäjän kanssa kuin monet ehkä tietävät. Maalla on pitkä pohjoinen maaraja naapurimaahan sekä merirajaa Barentsinmerellä. Eiköhän näiden kahden naapurin välillä ole syytä hymyillä ja toivottaa vierailijat tervetulleeksi. Vai mitä sanotte?


Satunnainen:


Vastaavia: