Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2869 artikkelia

0:00

2023/05/21

Saksa’n poliisi tutkii venäläisen toimittajan ja aktivistin myrkytyksiä sen jälkeen kun kumpikin sai oireita osallistuttuaan toisinajattelijoiden tapaamiseen Berliini’ssä huhtikuun lopussa. Tapaamisen järjesti maanpaossa elävä entinen oligarkki Mihail Hodorkovski.

Toimittaja, joka hiljattain lähti Venäjä’ltä, meni tapaamisen jälkeen samaan berliiniläiseen sairaalaan, jossa venäläistä oppositiopoliitikkoa Aleksei Navalnyi’tä hoidettiin tämän myrkyttämisen jälkeen elokuussa 2020. Toinen oireita saanut oli jo vuosikymmen USA:ssa asunut kansalaisjärjestön johtaja. Hän kävi saamassa hoitoa vaivoihinsa sairaalassa palattuaan Yhdysvaltoihin. Aktivistin mukaan hän kärsi muun muassa huimauksesta ja raajojen puutumisesta.

Venäjän opposition edustajia vastaan on tehty viime vuosina useita myrkkyhyökkäyksiä ulkomailla. Venäjä on todistettavasti syyllinen.

Venäläisen toimittajan ja aktivistin tapaukset herättävät huolta ja herättävät muistot aiemmista tapauksista, kuten Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä. Navalnyi, tunnettu Putin’in hallinnon arvostelija, joutui vakavaan myrkytystapaukseen elokuussa 2020, jonka jälkeen hänet lennätettiin Berliiniin hoitoon. Tämä uusi tapaus herättää kysymyksiä Venäjän opposition jäsenten turvallisuudesta ja heihin kohdistuvista uhkista.

On huolestuttavaa, että Venäjän opposition edustajia vastaan tehdään toistuvasti myrkkyiskuja ulkomailla. Tällaiset teot uhkaavat ihmishenkiä ja loukkaavat kansainvälistä oikeutta. Näiden tapausten tutkiminen ja vastuullisten tekijöiden saattaminen oikeuden eteen on välttämätöntä.

Venäjän viranomaiset ovat vähätelleet osallisuutensa näihin myrkytyksiin, mutta kansainvälisen yhteisön on tärkeää vaatia täyttä avoimuutta ja vastuullisuutta näissä tutkimuksissa. On tarpeen, että Saksa’n viranomaiset ja muut kansainväliset toimijat tekevät yhteistyötä tämänkaltaisten tapausten tutkinnassa ja varmistavat, että syylliset tuodaan oikeuden eteen.

Venäjän opposition jäsenten turvallisuuden takaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Heidän oikeutensa ilmaista mielipiteensä ja osallistua poliittiseen toimintaan tulee taata ilman pelkoa väkivallasta tai vainoamisesta. Kansainvälisen yhteisön on tehtävä yhteistyötä ja painostettava Venäjää varmistamaan ihmisoikeuksien ja sananvapauden kunnioittaminen.

Nämä tapaukset osoittavat tarpeen jatkuvasti valvoa ja tuoda esiin ihmisoikeusloukkauksia eri puolilla maailmaa. Sananvapaus, oikeus ilmaista eriäviä mielipiteitä ja poliittisen toiminnan turvallisuus ovat perustavanlaatuisia demokratia’n ja oikeudenmukaisuuden periaatteita, joita on puolustettava.