9849 latausta vuorokaudessa

7451 artikkelia

2023/10/27

Saksan syyttäjät ovat saaneet viimein käsiinsä todisteita Venäjän sotarikoksista Ukrainassa. Nämä todisteet ovat peräisin kolmesta tapauksesta, jotka Clooney-säätiö oikeuden puolesta (CFJ) toimitti heille 26. lokakuuta.

CFJ on järjestö, joka puolustaa ihmisoikeuksia ja kerää todisteita ihmisoikeusrikkomuksista. Se toimitti yksityiskohtaiset asiakirjapaketit väitettyjen tekijöiden rikoksista Saksa’n liittovaltion syyttäjille. Järjestö edustaa kolmessa tapauksessa 16 selviytyjää ja uhrien perheitä.

Yksi tapaus jätettiin yhteistyössä ukrainalaisen Truth Hounds -järjestön kanssa.

“Kansainvälinen sitoutuminen vastuuseen Ukraina’ssa tehtyjen rikosten vuoksi on ollut ennennäkemätöntä aina Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alusta asti”, sanoi Anya Neistat, CFJ:n Docket-aloitteen oikeudellinen johtaja, jonka tehtävänä on kerätä todisteita kansainvälisistä sotarikoksista.

“Mutta nyt on aika saada sanat muuttumaan todeksi toiminnaksi – ja me luotamme Saksan syyttäjiin johtavan tietä.”

Näissä asiakirjoissa syytetään kolmea venäläistä komentajaa sotarikoksista, mukaan lukien mielivaltaisesta ohjusiskusta Odesa’n alueen lomakohteeseen kesällä 2022, joka surmasi 22 siviiliä, neljän miehen teloituksesta Kharkiv’in alueella maaliskuusta syyskuuhun 2022 sekä lukuisista teloituksista, kidutuksista ja seksuaaliväkivallasta Kiova’n alueella maaliskuussa 2022. Näitä tapauksia käsitellään universaalin toimivallan oikeusperiaatteen nojalla, mikä edellyttää, että tietyistä vakavista rikoksista mailla on velvollisuus syyttää rikollisia, joiden teot ulottuvat maan rajojen ulkopuolelle.

“Olen nyt vakuuttunut siitä, että tapaukset ovat vahvoja ja antavat saksalaisille tuomioistuimille todellisen mahdollisuuden tuoda oikeutta selviytyjille”, totesi Neistat.

Saksa on kerännyt mittavasti todisteita Venäjän sotarikoksista, ja Saksan liittovaltion syyttäjänvirasto on aiemmin aloittanut tutkinnan väitetyistä siviilien ampumisista, mukaan lukien Saksan kansalaisen, Venäjän joukkojen toimesta Ukrainan täysimittaisen hyökkäyksen alussa.

CFJ:n syyttäjät toimittivat myös asiakirjapaketit Kansainväliselle rikostuomioistuimelle (ICC), jotta todisteet voitaisiin sisällyttää heidän jatkuvan tutkimuksensa osaksi. ICC on aiemmin antanut pidätysmääräyksiä Venäjä’n diktaattori Vladimir Putin’ille ja Venäjän virkamiehelle Maria Lvova-Belova’lle lainvastaisesta lasten varastamisesta Ukraina’n omistamilta alueilta.

Ukrainan yleisen syyttäjänviraston elokuussa 2023 julkaiseman raportin mukaan Ukrainassa on lähes 100 000 venäjän tekemää sotarikosta. Tämä ei voi ja ei saa jäädä rankaisematta, ja Saksan syyttäjien on nyt aika ottaa ohjakset omiin käsiinsä ja taata, että nämä julmuudet eivät jää rankaisematta.


Satunnainen:


Vastaavia: