Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2869 artikkelia

0:00

2023/07/05

Kiinan presidentti Xi Jinping varoitti henkilökohtaisesti Venäjän presidentti Vladimir Putinia käyttämästä ydinaseita Ukrainassa, kertoo Financial Times (FT) 5. heinäkuuta julkaistussa raportissaan, vedoten länsimaisiin ja kiinalaisiin virkamiehiin.

Kiinalaisjohtaja antoi raporttien mukaan viestinsä vieraillessaan Moskova’ssa maaliskuussa.

Sen jälkeen kiinalaisviranomaiset ovat yksityisesti ottaneet kunnian siitä, että he ovat saaneet Putinin luopumaan ydinaseiden käytöstä Ukrainaa vastaan, lehti lisäsi.

Venäläiset viranomaiset ja media ovat antaneet vihjailuja ja avoimia uhkauksia ydinaseiden käytöstä Ukrainaa ja sen länsimaisia kumppaneita vastaan.

Peking on toistuvasti vastustanut tällaista toimintaa. Xi sopi marraskuussa viime vuonna tapaamisessaan Yhdysvaltain presidentin Joe Biden’in kanssa, että “ydinsotaa ei saa koskaan käydä eikä sitä voi koskaan voittaa” ja korosti heidän vastustustaan ydinaseiden käytölle tai uhkailulle Ukrainassa.

Ukrainan tiedustelupalvelut varoittivat, että Venäjä suunnittelee sabotaasia Zaporizhzhian ydinvoimalassa, joka on Venäjän miehittämällä alueella. Kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston johtaja Oleksii Danilov sanoi, että minkä tahansa terrori-iskun kohdistuminen ydinvoimalaan tulkittaisiin ydinaseiden käytöksi.

Lue myös: