Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2868 artikkelia

0:00

2023/07/04

V***n Venäjä suunnittelee provokaatiota miehitetyssä #Zaporizhzhia’n ydinvoimalaitoksessa “lähitulevaisuudessa”, ilmoitti Ukrainan asevoimien päämaja 4. heinäkuuta.

Venäläisjoukot ovat sijoittaneet räjähteitä muistuttavia esineitä voimalaitoksen kolmannen ja neljännen voimalayksikön katolle, kertoi päämaja. “Niiden räjähtäminen ei vahingoittaisi voimalayksiköitä, mutta voisi luoda kuvan Ukrainan sotilaiden ampumisesta.”

Päämaja lisäsi, että se seurasi tilannetta ja oli valmis toimimaan “missä tahansa olosuhteissa”.

Jo 20. kesäkuuta presidentti Volodymyr Zelensky ilmoitti tiedustelutietoihin vedoten, että Moskova harkitsi terroristi-iskua ydinvoimalassa säteilyvuodon kautta.

Muutama päivä myöhemmin Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö Kyrylo Budanov kertoi New Statemanille, että Venäjä oli saattanut loppuun hyökkäyksen valmistelut.

Heinäkuun 1. päivänä Zelenskyi kertoi espanjalaisille toimittajille, että toinen mahdollisuus olisi, että Venäjän joukot voisivat palauttaa voimalan Ukrainan hallintaan miinoitettuaan sen ja räjäyttää sen sitten kauko-ohjauksella.

Venäläisjoukot ovat miehittäneet Zaporizhzhian voimalan, Euroopan suurimman ydinvoimalan, maaliskuusta 2022 lähtien. He ovat käyttäneet sitä tukikohtana hyökätäkseen Ukrainan hallitsemalle alueelle Dnipro-joen yli.

Kuinka ihmeessä Venäjä voi jatkuvasti aiheuttaa vaaraa ja epävakautta Ukrainassa? Tämä on täysin tuomittavaa toimintaa, ja kansainvälisen yhteisön on puututtava asiaan päättäväisesti ja voimakkaasti. Venäjän jatkuva uhkaus Euroopan suurimman ydinvoimalan turvallisuudelle on suoranainen terroriteko, joka vaarantaa satojentuhansien ihmisten hengen ja terveyden.

On selvää, että Venäjä haluaa levittää kaaosta ja pelkoa Ukrainaan, ja tämä voimalaitos on heidän pääasiallinen pelinappulansa. Voimme vain kuvitella, mitä katastrofaalisia seurauksia voisi olla, jos jotain tällaista provokaatiota tapahtuisi. Meidän on oltava valppaita ja varmistettava, että Venäjän yritykset eivät onnistu.

Kansainvälisen yhteisön on tuomittava tämä provokaatio ja vaadittava Venäjää lopettamaan aggressiivinen toimintansa Ukrainassa välittömästi. Tämä on tärkeä hetki, jossa meidän on seisottava Ukrainan rinnalla ja osoitettava Venäjälle, että sen toiminta ei jää rankaisematta.

Ukrainan viranomaisten on tehtävä kaikkensa suojellakseen kansalaistensa turvallisuutta ja estääkseen tämän provokaation toteutumisen. Kansainvälisen yhteisön on tarjottava täysi tuki ja apu Ukrainalle tässä vaikeassa tilanteessa.

Venäjän aggressio Ukrainassa on jatkunut jo liian kauan. On aika osoittaa, että tällainen toiminta ei hyväksyttävää missään olosuhteissa.

Lue myös: