9993 latausta vuorokaudessa
8015 artikkelia

2023/11/24

Putinin vaalihuoli – Kremlissä pohditaan, riittääkö 82%!

Venäjän presidentinvaalit lähestyvät, ja Kremlissä on alkanut levitä huolestuneita huhuja. Ajatushautomo ISW:n tuoreen tilanneraportin mukaan Vladimir Putinin suosio näyttää olevan huipussaan, mutta Kremlissä vallitsee silti selittämätön huoli maaliskuun vaalien tuloksesta. ISW pohtiikin, miksi Putinin kannatus mietityttää, kun kansan keskuudessa hän nauttii kuin keisari omassa maassaan.

Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ella Pamfilova toi esiin tiistaina, että jotkut kansalaiset ovat lähteneet liikkeelle pyrkimyksenään mustamaalata tulevien presidentinvaalien tunnelmaa. Onko tämä vain pelottelua vai onko Venäjällä todellinen vaara vaalitunnelman sotkemiseksi?

Pamfilova antoi ymmärtää, että Venäjän hallitus ei aio jäädä toimettomaksi, vaan sensuuri’n kiristäminen on käynnissä vaalien sekaantumisen torjunnan varjolla. Tulevaisuudessa voimme siis odottaa yhä vähemmän läpinäkyvää tiedonvälitystä ja yhä enemmän mielenkiintoisia selityksiä sille, miksi äänestäjät tekevät päätöksiään.

Putin itse vakuutti, että kaikenlainen vaalihäirintä, olkoon se sitten kotimaista tai ulkomaista, tukahdutetaan armotta. Onko tämä uhkaus vai lupaus, sen aika näyttää.

ISW pohtii, että Kreml saattaa olla huolissaan siitä, että 82 prosentin tuki Putinille ei ole tarpeeksi. Mitä jos Putinin tulisi kerätä vaaleissa vielä suurempi kannatusprosentti? Onko tämä itse asiassa vain huoli vai salainen toive siitä, että Putinin suosio nousisi entisestään?

Kreml saattaa pyrkiä rauhoittelemaan niitä väestöryhmiä, jotka ovat äänekkäästi ilmaisseet tyytymättömyytensä Putinin päätöksiin. Vaikka suurin osa kansasta “hyväksyy” Putinin toimet, on aina niitä, jotka haluavat enemmän, ehkäpä vielä enemmän Putinia. Kreml onkin kuin huolestunut vanhempi, joka haluaa varmistaa, että Putinin äänisaalis on kaikin puolin vaikuttava.

Loppujen lopuksi vaalihuoli voi olla vain hetkellinen kupla, tai sitten se voi paisua suureksi myrskyksi Venäjän poliittisessa teekupissa. Aika näyttää, miten tämä poliittinen trilleri etenee, mutta ainakin siitä voi odottaa vitsikkäitä käänteitä ja ehkä muutaman vakavasti otettavan naurahduksen.


Satunnainen:


Vastaavia: