Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#SUPO kielsi #TikTok-sovelluksen – #Kiina #ByteDance #tietoturva

2024/01/09

TikTok ja Suojelupoliisin (SUPO) näkemykset sen käytöstä ovat herättäneet huomiota Suomessa. SUPO on suositellut, etteivät poliitikot ja viranomaiset käyttäisi TikTokia laitteilla, joilla he käsittelevät työasioita, vaan hankkisivat erillisen laitteen sovelluksen käyttöä varten.

TikTokin turvallisuusriskejä on korostettu viime aikoina. Viestintäasiantuntija ja tietokirjailija Katleena Kortesuo on kuvaillut sovellusta Kiinan “kybersodaksi länttä vastaan”. Tämä huoli liittyy sovelluksen potentiaaliseen käyttöön tiedustelutarkoituksiin ja käyttäjätietojen vuotamiseen Kiinan turvallisuusviranomaisille.

Kokoomuksen kansanedustaja Aura Salla pitää TikTokia turvallisuuspoliittisena uhkana EU-maille ja ehdottaa sen kieltämistä EU:ssa. Hänen mukaansa sovelluksen käyttö sisältää merkittäviä riskejä.

SUPO korostaa, ettei lainsäädäntö ole paras keino hallita yksittäisen sovelluksen tietoturvariskejä, johtuen sovellusten jatkuvasta muutoksesta. Sen sijaan he pitävät tärkeänä, että käyttäjiä muistutetaan tietoturvaan ja henkilötietojen jakamiseen liittyvistä riskeistä. Erityisesti TikTok-käyttäjien tiedot saattavat päätyä Kiinan turvallisuusviranomaisten käsiin.

TikTokin omistaa kiinalainen teknologiayritys ByteDance, ja Kiinan tiedustelulaki antaa viranomaisille oikeuden päästä käsiksi yritysten tietoihin. SUPO ei ota kantaa siihen, kuinka todennäköistä on, että suomalaisten TikTok-käyttäjien tiedot päätyisivät kiinalaisille tiedusteluviranomaisille, mutta pitää sitä mahdollisena.

Lopuksi, SUPO on kieltänyt työntekijöiltään TikTokin lataamisen virkapuhelimiin ja suosittelee, etteivät he käyttäisi sovellusta myöskään henkilökohtaisissa puhelimissaan.