9548 latausta vuorokaudessa

7469 artikkelia

2024/03/07

Ruotsi liittyy virallisesti NATOon: Merkittävä päivä kansainvälisessä politiikassa.

Tänään koittaa merkittävä päivä kansainvälisessä politiikassa, kun Ruotsi liittyy virallisesti Pohjois-Atlantin liittoon, NATOon. Uutistoimisto Reutersin mukaan Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken tapaavat torstai-iltana Suomen aikaa USA:n ulkoministeriössä Washingtonissa. Ensi yönä Suomen aikaa Kristersson nähdään myös kutsuvieraana presidentti Joe Bidenin Kansakunnan tila -puheen yleisössä.

Tämä historiallinen päivä on saanut aikaan laajaa huomiota, ja paikalle Washingtoniin ovat matkustaneet myös Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán. Unkari oli viimeinen maa, joka ratifioi Ruotsin Nato-hakemuksen pitkällisen prosessin päätteeksi.

Virallisesti Ruotsista tulee Naton jäsen, kun maan liittymiskirja ratifiointeineen on luovutettu Yhdysvaltojen ulkoministeriön holviin. Tämän arvioidaan tapahtuvan noin kello kuudelta Suomen aikaa torstaina. Ensi viikon maanantaina uutta jäsenmaata juhlistetaan vielä Brysselissä, jossa Ruotsin lippu hilataan lipputankoon Naton päämajan edustalla.

Suomi ja Ruotsi luovuttivat jäsenhakemuksensa Natolle yhtä aikaa, mutta Suomesta tuli sotilasliiton jäsen jo lähes vuosi sitten, 4. huhtikuuta 2023. Ruotsista tulee sotilasliitto Naton 32. jäsenvaltio tänään torstaina, mikä on merkittävä virstanpylväs Ruotsin kansainvälisessä roolissa.

Valkoinen talo on vahvistanut tämän historiallisen hetken, korostaen Ruotsin vahvaa demokratiaa, kyvykästä armeijaa sekä yhteisiä arvoja ja visioita. Valkoinen talo on ilmaissut vakaumuksensa siitä, että Ruotsin liittyminen NATOon tekee liittoutumasta entistäkin vahvemman ja turvallisemman.


Satunnainen:


Vastaavia: