Sivusto on Venäjän palvelunestohyökkäyksen kohteena – Slava Ukraini!


#USA #Biden aloittaa #Ukraina’n ilmaherruuden – #Venäjä lopulta häviää aloittamansa sodan tuhottuna

21/05/2023

USA presidentti Joe Biden lupasi tukea Ukrainan ilmavoimia ja kertoi, että Yhdysvallat aloittaisi kouluttamaan ukrainalaisia lentäjiä neljännen sukupolven hävittäjäkoneiden, kuten F-16-hävittäjien, käyttöön.

“Tänä aamuna vakuutin presidentti Zelenskylle yhdessä kaikkien G7-maiden, liittolaistemme ja kumppaneidemme kanssa, ettemme horju. Putin ei murra päättäväisyyttämme, kuten hän kuvitteli voivansa tehdä kaksi vuotta sitten, melkein kolme vuotta sitten”, Biden sanoi G7-huippukokouksessa Japanin Hiroshimassa.

Biden totesi myös, että liittolaiset “liikkuvat kohti asemaa, jossa ukrainalaiset voivat puolustautua tavalla, joka ylittää tähän asti koetun”.

Presidentti Volodymyr Zelensky vakuutti hänelle, että Ukrainan joukot eivät käyttäisi länsimaiden toimittamia F-16-hävittäjiä Venäjän alueen hyökkäyksiin, Biden kertoi toimittajille.

Bidenin kommentit tulivat sen jälkeen, kun Yhdysvallat salli liittolaistensa toimittaa F-16-hävittäjiä Ukrainalle. Britannia, Alankomaat, Italia, Tanska ja muut maat tukivat tätä liikettä ja sitoutuivat kouluttamaan ukrainalaisia lentäjiä.

Ukraina hyväksyi tämän toimenpiteen sen jälkeen, kun se oli kampanjoinut F-16-hävittäjien toimittamisen puolesta useiden kuukausien ajan.

“Kukaan ei toimita näitä lentokoneita erikseen. Ne toimitetaan yksikköinä. Yksi armeijan ilmavoimien yksikkö on vähintään eskadroona, joka käsittää vähintään 12 konetta”, kertoi Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Yurii Ihnat kansallisessa televisiossa 21. toukokuuta.

Puolustusministeriön neuvonantaja Yuriy Sak kertoi 16. toukokuuta, että Ukraina haluaa 40–50 F-16-hävittäjää.

Venäjän varaulkoministeri Alexander Grushko väitti, että länsimaat kohtaavat “valtavia riskejä”, jos Ukrainalle toimitetaan F-16-hävittäjiä.

Puola ja Slovakia ovat jo toimittaneet Ukrainalle 27 Neuvostoliiton aikakauden MiG-29-hävittäjää. Kuitenkin Kiova on osoittanut suurinta kiinnostusta Yhdysvalloissa valmistettuun F-16-koneeseen, jota on ollut käytössä 1970-luvulta lähtien ja jota operoi yli 20 maata.

Kriitikot väittävät, että liittolaisten haluttomuus toimittaa F-16-, Typhoon- ja Dassault-hävittäjiä sekä pitkän kantaman ATACMS-ohjuksia Ukrainalle estää Ukrainaa käynnistämästä vastahyökkäystä ja vapauttamasta Venäjän miehittämiä alueita.

Ukrainan puutteellinen edistyksellisten lentokoneiden ja ohjusten valikoima todennäköisesti pidentää Venäjän hyökkäyssotaa ja johtaa tuhansien ihmisten kuolemaan.