9564 latausta vuorokaudessa

7567 artikkelia

2023/06/23

Salaliittoteoriat ja disinformaatio ovat valitettavasti levinneet laajalti eri puolilla maailmaa, ja Suomi ei ole tästä poikkeus. Yksi tällaista materiaalia levittävä lähde Suomessa on kiinankielinen ilmaisjakelulehti nimeltä Epoch Times, joka on tunnettu kaikenlaisista salaliittoteorioista ja disinformaatiosta.

Epoch Timesin englanninkielisellä verkkosivustolla on julkaistu muun muassa juttu, jossa väitetään, että “Yhdysvaltain kongressia pidetään pimennossa ei-ihmisten ohjaamista ilma-aluksista”. Lehden sivuilla on myös väitteitä siitä, että “koronarajoitukset ja ilmastotoimet ovat osa suuren nollauksen strategiaa”. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, millaista sisältöä Epoch Times levittää.

Suuresta nollaamisesta puhuttaessa on kyse äärioikeistolaisesta salaliittoteoriasta, jonka mukaan koronapandemia on tarkoituksellisesti luotu salaisen sosialistisen maailmanhallituksen perustamiseksi. Epoch Timesissa julkaistaan myös jatkuvasti kommunismia ja Kiinan hallintoa vastustavia artikkeleita.

Suomessa Epoch Timesia jaetaan viikoittain ilmaisjakelulehtenä kiinankielisenä versiona. Lehden mainoksissa väitetään, että se on Euroopan suurin kiinalainen sanomalehti, jonka kuukausilevikki on 160 000 kappaletta Euroopassa. Lehden vaikutus on kasvanut merkittävästi vuodesta 2016 lähtien, kun se alkoi hyödyntää Facebookin algoritmeja ja levittää äärioikeistolaista materiaalia.

Epoch Timesin taustalla on Falun Gong -liike, joka on kiinalainen puoliuskonnollinen liike, yhdistäen meditaatiota ja perinteisiä kiinalaisia uskomuksia. Falun Gong nousi suosioon 1990-luvulla Kiinassa, mutta Kiinan hallinto ryhtyi vuonna 1999 kampanjaan liikettä vastaan ja Falun Gongin harjoittajat jatkoivat toimintaansa Kiinan ulkopuolella.

Epoch Times on tunnettu myös poliittisesta suuntautumisestaan. Se vastustaa voimakkaasti Kiinan kommunistista puoluetta ja on järjestänyt erilaisia kampanjoita, muun muassa kommunistisen puolueen vastaisesta eronpyynnöstä.

Epoch Timesin sisältöä on kutsuttu äärioikeistolaiseksi, mutta lehden kannattajat puolustavat sitä ja väittävät sen olevan luotettava lähde. On kuitenkin tärkeää muistaa, että lehti levittää salaliittoteorioita ja disinformaatiota, mikä herättää epäilyksiä sen luotettavuudesta.

Epoch Times on myös herättänyt huomiota kansainvälisesti. Lehden nimi nousi esille vuonna 2020 Facebookin estämässä vaikuttamisoperaatiossa, jossa Suomi oli yksi kohdemaista. Epoch Times on myös tukenut entistä Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ja rahoittanut hänen vaalikampanjaansa. Tämä on herättänyt kysymyksiä lehden poliittisesta motivaatiosta.

Epoch Timesin tavoitteena on värvätä uusia kannattajia ja levittää omaa viestiään. Lehden kannattajat ovat joutuneet Kiinan kommunistisen puolueen sortotoiminnan kohteeksi, ja tämä saattaa osaltaan selittää heidän radikaalimpaa suuntautumistaan. Epoch Timesin viesti on muokkautunut vastaamaan länsimaista mediakenttää, ja se on pyrkinyt asemoinnillaan esimerkiksi tukemaan Kiinan sortamaa muslimivähemmistöä.

On tärkeää olla kriittinen ja arvioida lähteiden luotettavuutta. Salaliittoteoriat ja disinformaatio voivat vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin ja asenteisiin, ja siksi on tärkeää pyrkiä saamaan tietoa luotettavista lähteistä.


Satunnainen:


Vastaavia: