8527 latausta vuorokaudessa

6275 artikkelia

2023/07/07

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on jälleen kerran otsikoissa, tällä kertaa osallistuttuaan Ukrainan sodan lopettamiseen tähtääviin keskusteluihin Yhdysvaltain entisten turvallisuusviranomaisten kanssa. Kyllä, olet oikein kuullut – entisten viranomaisten kanssa. Ehkäpä nämä kokeneet turvallisuusgurut ovat unohtaneet joitakin asioita, kuten sen, että he eivät enää ole virassa.

NBC Newsin mukaan keskustelut pidettiin New Yorkissa, joten Venäjän ulkoministeri on näemmä unohtanut yhden säännön diplomaattisesta pelikirjasta: mitä tapahtuu New Yorkissa, jää New Yorkiin. Lavrov ei selvästikään välitä siitä, että keskusteluihin osallistui myös muutamia entisiä Yhdysvaltain turvallisuuskoneiston virkamiehiä. Ehkä hän luulee, että entiset virkamiehet voivat edelleen vaikuttaa asioihin. Ehkä he ovat ottaneet hänestä mallia, sillä vanhasta virasta luopuminen ei tunnu olevan heille helppoa.

Ei siinä vielä kaikki, sillä Lavrovin lisäksi keskusteluihin oli osallistunut myös akateemikkoja ja ajatushautomojen johtajia, jotka ovat kuulemma läheisissä väleissä Putinin ja muiden Kremlin päättäjien kanssa. En tiedä, oliko tämä keskustelu vaihtokauppaa: akateemikot ja hautomojen johtajat saavat henkilökohtaisia etuisuuksia ja Venäjä saa lisää vaikutusvaltaa. Ehkäpä nämä “ajattelijat” ovat keksineet uusia tapoja ratkaista sotia, kuten valheiden kertomisen tai ilmapallojen puhaltamisen.NBC:n mukaan jopa yksi yhdysvaltalainen oli matkustanut Venäjälle käydäkseen samankaltaisia keskusteluja. Tämä on todellinen salapoliisitarina – yksi rohkea amerikkalainen valloittaa Venäjän diplomaattisen maailman. Ehkä hän ajatteli, että hänellä olisi paremmat mahdollisuudet saada äänensä kuuluviin, kun hän astuu Venäjän maaperälle. Toivottavasti hän sai turvallisuusohjeita ennen matkaansa, sillä Venäjällä saattaa olla omat sääntönsä pelissä.

Ukrainan presidentin kanslian työntekijä kommentoi tapahtumia NBC:lle sanoen, että “Ukrainan kohtalosta ei voida päättää ilman Ukrainaa”. No, se on aika selvää, eikö totta? Ei tarvita entisiä virkamiehiä, akateemikkoja tai ajatushautomojen johtajia tajuamaan, että Ukrainalla on oltava sanansa sanottavana omasta kohtalostaan. Ehkä joku voisi kertoa sen Venäjän ulkoministerille – hän vaikuttaa unohtaneen sen.Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova on kiistänyt väitteet Telegramissa. Tietenkin hän kiistää, sehän on hänen työnsä. Ehkä hän voisi seuraavaksi kiistää sen tosiasian uudelleen, että Venäjä on osallistunut Ukrainan sotaan. Tai ehkä hän voisi kiistää sen, että Sergei Lavrov on ulkoministeri. Jos hän osaa kiistää nämäkin asiat, niin täytyy sanoa, että hän on todella taitava.

Biden’in hallinto ei ollut tietoinen käydyistä keskusteluista eikä niitä siten myöskään hyväksynyt, mutta ei myöskään niistä nyt enää rankaise omia kansalaisiaan.


Kaiken tämän ivailun keskellä on kuitenkin muistettava, että Ukrainan tilanne on vakava. Sodan lopettamiseen tähtäävät keskustelut ovat tärkeitä, mutta niiden on tapahduttava oikeilla foorumeilla ja oikeiden ihmisten välillä. Toivottavasti tulevaisuudessa Ukrainan kohtaloa ei päätetä idiotismin tai diplomaattisen show’n avulla.


Satunnainen: