12304 latausta vuorokaudessa
10072 artikkelia

Venäjän miehittämässä Zaporizhzhian ydinvoimalassa vieraili kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) tarkkailijoita 5.-6. heinäkuuta, kertoi järjestön johtaja Rafael Grossi Japanin lehdistötilaisuudessa 7. heinäkuuta.

Tarkastajat pyysivät myös lupaa vierailla ydinvoimalan reaktoreiden katoilla, mutta Venäjä ei ole toistaiseksi antaneet lupaa tälle vierailulle. Salaako Venäjä jotain?

Ukrainan yleisesikunnan mukaan he huomasivat 4. heinäkuuta esineitä, jotka muistuttivat räjähteitä, sijoitettuina voimalan 3. ja 4. reaktoreiden katoille.

Raportti tuli kaksi viikkoa sen jälkeen, kun presidentti Volodymyr Zelensky ja Ukrainan sotilastiedustelun johtaja Kyrylo Budanov molemmat väittivät, että Venäjä oli asentanut voimalaan räjähteitä ja oli valmis tekemään ydinterrori-iskun milloin tahansa.

Kiinnostus asiaan kasvoi entisestään, kun Venäjän valtion ydinenergiaorganisaation Rosatomin edustaja Renat Karchaa syytti Kiovaa oman hyökkäyksen suunnittelusta voimalaa vastaan ja esitti useita järjettömiä ja perusteettomia teorioita hyökkäyksestä ohjuksilla, droneilla tai ukrainalaisella “likaisella pommi”.

Ukrainalainen tiedemies Mark Zhelezniak kertoi Kyiv Independent -lehdelle, että koska voimalan kuudesta reaktorista viisi on tällä hetkellä kylmässä seisokkitilassa ja yksi lämpimässä seisokkitilassa, perinteisten räjähteiden aiheuttama äkillisen ydinonnettomuuden uhka on pieni.

Silti Ukrainan viranomaiset läheisillä alueilla ovat aloittaneet harjoituksia ja evakuointisuunnitelmia alueen asukkaille varautuakseen tällaiseen tapahtumaan.


Satunnainen:


Vastaavia: