Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Trump kelvoton #presidentti-vaalit #USA #Colorado #perustuslaki

2024/01/06

Yhdysvaltain korkein oikeus, tuo maan oikeudellisen vallan linnake, on tehnyt ratkaisun, joka saattaa järisyttää koko maan politiikan perusteita. Perjantaina kerrottiin, että korkein oikeus ottaa käsittelyynsä valituksen, joka koskee maan entisen presidentin, Donald Trumpin, julistamista vaalikelvottomaksi Coloradon osavaltiossa. Tämä päätös on kuin räjähdys hiljaisessa huoneessa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tavallisesti hitaasti ja harkiten liikkuva korkein oikeus on tässä tapauksessa päättänyt toimia tavallista nopeammin. Miksi? Koska panokset ovat valtavat. Helmikuun alussa alkavat suulliset lausumat ovat vasta jäävuoren huippu tässä dramaattisessa oikeustaistelussa.

Coloradon korkein oikeus päätyi joulukuussa ratkaisuun, joka on kuin suora lyönti Trumpin politiikan kasvoihin. He päättivät, viitaten maan perustuslain 14. lisäykseen, että Trump ei voi osallistua republikaanipuolueen esivaaleihin osavaltiossa. Syy? Trumpin osallisuus Yhdysvaltain kongressitalon valtaukseen tammikuussa 2021, tapahtumaan, joka tahrasi demokratian periaatteita.

Kun Trump keskiviikkona teki valituksen korkeimpaan oikeuteen, se ei ollut vain paperi meressä. Coloradon republikaanit olivat jo asettuneet valmiiksi taistoon ennen vuodenvaihdetta. Ja ei, Trump ei ole yksin tässä kamppailussaan. Maine, toinen osavaltio, on myös estänyt hänen osallistumisensa esivaaleihin. Vastustus kasvaa, mutta niin kasvaa myös puolustus.

Trumpin ehdokkuuden haasteet eivät rajoitu vain Coloradoon tai Maineeseen. Ne ovat levinneet kuin metsäpalo ympäri maata, kaikki pohjautuen samaan perustuslain lisäykseen. On selvää, että Trumpin menneisyys ja toimet ovat herättäneet suurta polemiikkia ja jakaneet kansakuntaa.

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa, missä nyt tämä oikeusdraama tulee näyttelemään, on konservatiivienemmistö. Tämä on tärkeä seikka, sillä Trump itse nimitti oikeuden yhdeksästä tuomarista kolme. Tämä on kuin shakkipeli, missä Trump on aikanaan asettanut nappulat edukseen, mutta nyt peli on erilainen ja panokset korkeammalla kuin koskaan.

Onko tämä sitten loppu Trumpin poliittiselle uralle? Vai onko tämä vain uusi luku hänen näyttävässä ja kiistellyssä tarinassaan? Republikaanipuolueen heinäkuussa tekemä päätös Trumpin ehdokkuudesta tulee olemaan ratkaiseva. Historia ei ole koskaan nähnyt rikoksesta syytteessä olevaa presidenttiä Yhdysvalloissa. Voiko Trump murtaa tämänkin ennätyksen?

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat tämän vuoden marraskuussa. Kaiken tämän keskellä, kun oikeuslaitoksen pyörät pyörivät ja poliittiset strategiat punotaan, on yksi asia varma: tämä vaalikausi tulee olemaan yksi historian kirjoihin merkitty.