Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #Suomi: Suomalaiset ja kansainväliset suhteet: #Venäjä #Kiina #USA

31.10.2023 22:31

Ei audiota saatavissa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Tervetuloa virallisesti valtiovertailuun, missä suomalaisten mielipiteet ulkopolitiikasta ja kansainvälisistä suhteista ovat kuin kuplia kivenheiton päässä – värikkäitä ja kuplivia!

Olemme kokoontuneet tänään puhumaan siitä, kuinka suomalaiset suhtautuvat Venäjä’än ja Kiina’an, sekä miten NATO-jäsenyys on vaikuttanut suhteeseemme USA:aan. Ovatko demokraattiset arvot voimakkaampia kuin autoritääriset? Katsotaanpa, mitä data kertoo!

Venäjä, se mystinen naapuri itärajalla. Suomalaisten suhde Venäjään on aina ollut kuin tanssi jäällä – varovainen ja hieman liukas. Silti, kun on kyse Venäjästä, suomalaiset tuntuvat olevan yksimielisiä: olipa kyseessä sitten karhu tai matruusi, heitä pitää vihata.

Mutta Kiina, ah, Kiina! Siellä missä Kiinan muuri oli historian aarre, on nyt kiinalaisten elektroniikkatuotteiden tulva. Suomalaiset suhtautuvat Kiinaan varauksellisesti, ehkäpä koska jokainen tietää, että seuraavan älypuhelimen mukana tulee ilmainen, elinikäinen seurantalaite 😛

Sitten on tämä NATO. Suomi on Naton jäsen, ja suhde Yhdysvaltoihin on tiivistynyt. Näyttää siltä, että suomalaiset ovat oppineet yhden tärkeän asian: jos haluat saada turvallisuutta ja luottamusta, mainitse, että Yhdysvallat on mukana pelissä.

Mutta palaamme vakavaan aiheeseen – demokratiat vs. autoritääriset valtiot. Tämä on kuin kamppailu jalkapallon ja koripallon välillä. Suomalaiset rakastavat demokratiaa niin paljon, että he pitävät äänestystäkin hääpäivänään – “I do…vote!” Autoritääriset valtiot taas ovat kuin pelkkiä mustia lammaspaitoja: käteviä, mutta ne jäävät aina katseiden kohteeksi.

Joten, mitä voimme päätellä tästä hupaisasta datasta? Suomalaiset ovat kuin suorastaan liimatut demokratia’n ja varovaisuuden välille. Mutta yksi asia on varma: kun suomalaiset puhuvat maailmanpolitiikasta, he tekevät sen ainakin huumorilla ja sydämellä!

Nyt, kun olemme saaneet tietää, että suomalaiset ovat sekä järkeviä että nauttivat hyvistä vitseistä, on aika lopettaa tämä valtiovertailu ja jatkaa nauttimista kupillisella kahvia.

Kiitos ja näkemiin!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/16 03:18:58