Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Kiina voi koska tahansa lamauttaa #Venäjä’n federaation toiminnan #kauppa #talous

2024/01/05

Venäläisen Gaidar-instituutin tutkijat ovat ilmaisseet huolensa Venäjän ja Kiinan välisen kaupan kasvusta ja siitä koituvista riskeistä. Raportin mukaan Kiina on Venäjän merkittävin kauppakumppani, vastaten 32 prosenttia Venäjän ulkomaankaupasta vuoden 2023 ensimmäisten kymmenen kuukauden aikana. Kaupan arvo ylittää 200 miljardia dollaria, mutta tämä on vain pieni osa Kiinan kokonaiskaupasta, sillä Venäjä ei edes kuulu Kiinan viiden suurimman kauppakumppanin joukkoon. Euroopan unioni ja USA ovat Kiinan suurimpia kauppakumppaneita, Venäjän jäädessä jaetulle kuudennelle sijalle Australian kanssa.

Instituutin asiantuntijat varoittavat, että Venäjän yksipuolinen riippuvuus Kiinasta on riskialtista, erityisesti jos länsi pakottaisi Kiinan valitsemaan kumppaninsa. Venäjälle Kiina on äärimmäisen tärkeä raaka-aineiden viejä, mutta Kiina voi suhteellisen helposti korvata nämä tuonnit muualta. Tämä riippuvuus on lisännyt mahdollisuutta käyttää talouspakotteita Kiinan ja Venäjän välisen kaupan rajoittamiseen.

Erityisesti teknologian ja teollisuuslaitteiden alalla Venäjän riippuvuus Kiinasta on huomattavaa, ja tämä riippuvuus on vain korostunut Ukrainan sodan myötä. Kiinalaiset autot ovat vallanneet Venäjän markkinat, ja niiden osuus uusien henkilöautojen myynnistä Venäjällä oli 2023 loppuun mennessä yli 60 prosenttia. Kiinan näkökulmasta Venäjän markkina on kuitenkin vain pieni osa sen globaalista kaupasta.

Riippumaton venäläismedia Moscow Times on viitannut Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin arvioihin, jotka korostavat Venäjän yksipuolista riippuvuutta Kiinasta ja kutsuvat Venäjää yhdeksi eniten Kiinasta riippuvaiseksi maaksi, heti Pohjois-Korean jälkeen. Tämä yksipuolinen riippuvuus asettaa Venäjän haavoittuvaan asemaan, ja sen taloudellinen turvallisuus voi olla vaakalaudalla, jos suhteet Kiinaan kiristyvät tai länsi painostaa Kiinaa valitsemaan puolensa.