Etusivu > #ISW: #Venäjä uhkailee #Moldova’a – #Transnistria – #russismi

2024/01/13 10:01

Lukuaika: 2 minuuttia

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on ilmaissut vakavia epäilyksiä siitä, että Kreml saattaa olla valmistelemassa lavastusoperaatiota Moldovan separatistialueella Transnistriassa. Tämä venäjänkielinen alue, joka sijaitsee Ukrainan ja Moldovan välissä ja on julistautunut itsenäiseksi ilman yhdenkään valtion tunnustusta, on jälleen kerran kansainvälisen huomion kohteena.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass on äskettäin julkaissut Transnistrian presidentin Vadim Krasnoselskin haastattelun. Krasnoselski syyttää siinä Moldovaa Transnistrian uhkailemisesta, painostamisesta ja pelottelusta. Hän väittää myös, että Moldova on jäädyttänyt neuvottelut alueen kanssa.

ISW:n mukaan Krasnoselskin haastattelun todellinen tarkoitus on luoda perusteita Venäjän suunnitelmille, jotka pyrkivät epävakauttamaan Moldovan valtiota. Tavanomaiseen tapaansa Venäjä käyttäisi todennäköisesti perusteluna tarvetta “suojella” uhattuna olevaa venäjänkielistä väestöä toisen valtion alueella.

Venäjän ulkoministeriö on kutsunut Moldovan Venäjän-suurlähettilään puhutteluun, protestoiden Moldovan “epäystävällisiä toimia” ja “venäjänkielisen median poliittisesti motivoitunutta vainoa” vastaan. Lisäksi Kreml syyttää Moldovaa venäläisten syrjinnästä ja suunnitelmista tukea Natoa ukrainalaisjoukkojen kouluttamisessa Moldovassa.

Ulkoministeriö on uhanneet Moldovaa vastatoimilla, mikäli väitetty toiminta jatkuu, varoittaen, että joukkojen kouluttaminen vetäisi maan suoraan Ukrainan puolelle käynnissä oleviin vihollisuuksiin.

ISW huomauttaa, että Kreml on todennäköisesti yrittänyt luoda samankaltaisia olosuhteita Transnistriassa jo aiemmin, huhtikuussa 2022 ja helmikuussa 2023, mutta epäonnistui osittain taloudellisten rajoitteiden takia. Kreml ei ole toistaiseksi onnistunut vetämään Transnistriaa mukaan hyökkäyssotaansa, sillä alueen hallintoa ja taloutta kontrolloi moldovalais-venäläinen liikemies Viktor Gushan, joka on hyötynyt yhteyksistään länsimaihin ja Ukrainaan.