8877 latausta vuorokaudessa

6878 artikkelia

2023/03/13

T72 on Neuvostoliiton valmistama panssarivaunu, joka tuli käyttöön 1970-luvulla. Sitä on käytetty laajasti monissa maissa, mukaan lukien Venäjä ja sen aikaisemmat tasavallat. Vaunu on ollut yksi maailman yleisimmistä panssarivaunuista, ja sitä on myös päivitetty ja modernisoitu useita kertoja.

En pysty arvioimaan, kuinka paljon T72-panssarivaunuja Venäjän armeijalla on tällä hetkellä, mutta on todennäköistä, että niitä on hyvin monia ruostumassa Ukrainan auringonkukka-pelloilla. Venäjän armeijalla on myös uudempia panssarivaunuja, kuten T-90 ja T-14 Armata, jotka ovat T72:sta kehittyneempiä.

Yleisesti ottaen aseiden ja kaluston hankkimiseen vaikuttaa monia tekijöitä, kuten budjetti, geopoliittiset suhteet ja teknologiset kehitykset. Panssarivaunujen lisäksi Venäjän armeijalla on muita asejärjestelmiä, joita se käyttää Ukrainan kansanmurhassa.

Neuvostoliiton T-72 oli yksi kylmän sodan aikakauden tunnetuimmista ja pelätyimmistä panssarivaunuista. T-72:n kehitystyö alkoi jo 1960-luvun alussa ja ensimmäiset tuotantomallit valmistuivat vuonna 1971. T-72:sta tuli nopeasti suosittu vientituote, ja se löysi tiensä lukuisiin konflikteihin ympäri maailmaa.

T-72:n aseistus koostui 125 mm:n #kanuuna’sta, joka pystyi ampumaan erilaisia #panssarintorjunta- ja #räjähdekranaatti’tyyppejä. Lisäksi se oli varustettu kahdella #konekivääri’llä ja yhdellä #koaksiaalikonekivääri’llä. Vaunun #panssarointi oli vahva, ja sen piti pystyä kestämään erilaisia ammustyyppejä. T-72:n miehistö koostui kolmesta henkilöstä: #kuljettaja’sta, #lataaja’sta ja #komentaja’sta.

T-72:ssa oli myös joitakin innovatiivisia ominaisuuksia, jotka tekivät siitä pelottavan vihollisen taistelukentällä. Se pystyi esimerkiksi ampumaan liikkeestä, mikä antoi sille etulyöntiaseman #taistelu’issa. Lisäksi se oli varustettu automaattisella #palosammutusjärjestelmä’llä, joka auttoi vähentämään #vaunu’n #paloturvallisuusriski’ä.

Vaikka T-72 oli erittäin tehokas #panssarivaunu, se oli myös melko halpa valmistaa verrattuna länsimaisiin vastineisiinsa, kuten Yhdysvaltain M1 #Abrams’iin tai #Saksa’n #Leopard2:een. Tämä oli yksi syy siihen, miksi se oli niin suosittu #vientituote kehitysmaiden keskuudessa.

T-72 osallistui lukuisiin konflikteihin ympäri maailmaa, ja se oli mukana esimerkiksi #Irak’in ja #Iran’in sodassa sekä ensimmäisessä ja toisessa #Tšetšenia’n sodassa. Vaunu oli myös näkyvästi esillä Neuvostoliiton ja sen liittolaisten asevoimissa.

Vaikka T-72 oli erittäin vaikuttava panssarivaunu, se ei ollut täydellinen. Joissakin konflikteissa sen huono näkyvyys ja heikko #tulenjohto-ominaisuus tekivät siitä alttiimman vasta-iskuille. Myös sen #ammus’ten tarkkuus oli joskus epävarma, mikä vähensi sen tehokkuutta taistelussa.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen T-72:tä on päivitetty useissa maissa, ja se on edelleen käytössä monissa armeijoissa

#T72 #Neuvostoliitto #panssarivaunu #Venäjä #VenäjänFederaatio #Ukraina #Auringonkukkapelto #Budjetti #GeopoliittisetSuhteet #TeknologinenKehitys #KansanMurha


Satunnainen:


Vastaavia: