9845 latausta vuorokaudessa

7446 artikkelia

2023/07/21

Rossija 1 -kanavan lauantai-illan ohjelmassa, jonka isäntänä toimii Vladimir Solovjov, panelistit pohtivat Vilna’n Nato-kokouksen vaikutuksia Venäjälle. He olivat yhtä mieltä siitä, ettei kokous tuonut Venäjä’lle yllätyksiä. Venäjän narratiivissa kaikki paha johtuu aina USA:sta, ja pienet Euroopan maat eivät muka kykene omaan tahtoonsa. Panelistit näkivät Naton sotilaallisen voiman perustuvan ainoastaan Yhdysvaltojen voimaan.

Suomalaisittain ohjelma sai mielenkiintoisen käänteen, kun paikalle asteli Jevgeni Bužinski, Venäjän kansainvälisten asioiden neuvoston varapuheenjohtaja. Bužinski esitti uskomattoman väitteen siitä, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö olivat keskustelleet mahdollisuudesta sijoittaa pysyvästi amerikkalaisjoukkoja Suomeen.

Hänen mukaansa amerikkalaisjoukkojen tarkoitus Suomessa olisi saartaa Suomenlahti. Tämä sai aikaan naurettavan tilanteen, kun ohjelman isäntä Solovjov kysyi vierailtaan, miten Venäjän tulisi vastata, jos amerikkalaiset yrittäisivät saartaa Suomenlahden ja estää Venäjän pääsyn Kaliningradiin.

Vieraan vastauksesta selvisi, että he eivät näe sotaa eurooppalaisia vastaan todennäköisenä, vaan ainoastaan amerikkalaisia vastaan. Solovjov puolestaan huomautti, että jos amerikkalaiset julistaisivat saarron, Venäjä iskisi suoraan Washingtoniin.

Tämän absurdiuden huipentuma oli Bužinskin näkemys siitä, että parempi vaihtoehto olisi iskeä amerikkalaistukikohtaan Suomessa, jonka jälkeen “heidän olisi päätettävä, haluavatko he eskaloida ydinaseilla”. Onneksi tätä pidettiin epätodennäköisenä.

Panelistit lopulta ymmärsivät, että Kaliningradin eristäminen olisi sodanjulistus Venäjää vastaan, mikä sai heidät palaamaan jälleen keskustelemaan siitä, kuinka suuri osa Naton voimasta perustuukaan Yhdysvaltojen sotilaalliseen voimaan.

Tämä koko tapaus osoittaa, kuinka Venäjän mediassa liioitellaan ja maalataan Yhdysvallat ja Nato pahiksiksi. Suomi, joka on aina korostanut omia vahvoja puolustusvoimiaan, saa osakseen käsittämättömiä väitteitä ja kummallisia skenaarioita.

Vaikka Suomessa on käyty keskustelua mahdollisesta Nato-tukikohdasta ja Kaliningradin alueen merkitys Venäjälle tiedetään, on selvää, että Baltian maihin perustettuja Naton taisteluosastoja tuskin tullaan näkemään Suomessa. Suomi on aina ollut omilla puolustusvoimillaan vahva ja korostanut itsenäisyyttään. Tulevaisuus näyttää, mitä kummallisia keskusteluja Venäjän televisiossa vielä tuleekaan käytävän!

Video alla:


Satunnainen:


Vastaavia: