Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #Valemedia ja sen haasteet – #Suomi – #Disinformaatio

24.05.2023 07:31

Lukuaika: 2 minuuttia

Valemedia on termi, joka herättää mielikuvia epäluotettavasta ja harhaanjohtavasta tiedon levittämisestä. Tällaiset verkkojulkaisut, blogit ja painetut julkaisut tarkoituksellisesti levittävät epäluotettavaa sisältöä, joka voi sisältää tahallisesti väärää tietoa. Valemediassa julkaistut jutut voivat olla keksittyjä, virheellisiä tai jostain muualta kopioituja. Usein näissä julkaisuissa hyökätään yksittäisiä ihmisiä tai poliittisia vihollisia vastaan. Tällaiset tahot, jotka itseään “mediaksi” nimittävät, myrkyttävät yhteiskunnallista keskustelua ja yhteiskunnan ilmapiiriä levittämällä tarkoituksellisesti harhaanjohtavia viestejä.

Suomessa on esiintynyt useita vale- ja vihamedioita, jotka pyrkivät naamioimaan viestinsä uskottaviksi. Tunnettuja esimerkkejä näistä julkaisuista ovat MV-lehti ja Nykysuomi.

Nämä julkaisut esiintyvät uutissivustoina ja saattavat jopa kopioida uutisia muilta lähteiltä, lisäten niihin omia näkemyksiään aiheesta. Näiden valemedioiden kirjoittajien nimiä ei yleensä julkaista, eikä heistä anneta tarkempia yhteystietoja anonyymiä sähköpostiosoitetta lukuun ottamatta. Näissä julkaisuissa ei myöskään ole vastaavia päätoimittajia, jotka olisivat vastuussa sisällön laadusta. Valemediat julkaisevat keksittyjä ja kohua herättäviä “uutisia”, jotka houkuttelevat paljon yleisöä ja samalla houkuttelevat mainostajia sosiaalisen median kanavien kautta. Näin ollen valemedia voi olla myös tuottoisaa liiketoimintaa.

Vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan vain joka sadas 13–15-vuotias suomalainen luotti MV-lehden kaltaisiin sivustoihin. Tämä korostaa median lukutaidon merkitystä, jotta valemediaa ei sekoitettaisi esimerkiksi satiiriin tai pilailuun. Esimerkiksi sivusto www . nykysuomi . com on saanut osakseen sekaannusta, sillä sen satiirisia kirjoituksia on tulkittu tosiksi.

Valemedia on vakava haaste nykypäivän yhteiskunnassa, jossa luotettavan tiedon saaminen on tärkeää päätöksenteossa ja keskustelussa. On tärkeää kehittää medialukutaitoa ja kriittistä ajattelua, jotta voimme tunnistaa ja välttää valemedian haitalliset vaikutukset. Myös viranomaisten, journalistien ja yhteiskunnan toimijoiden yhteistyö on tarpeen, jotta voidaan torjua valemedian leviämistä ja edistää luotettavan tiedon saatavuutta.

Alla kuva osoitteen rekisteritiedoista. Kyseinen sivusto on salattujen omistajatietojen takana – rekisteröity ulkomaille tietenkin.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/16 02:27:51