2023/05/30

Totuuspuolue’en puheenjohtaja Jaana Kavonius’ta vastaan on nostettu kevään aikana useita syytteitä törkeistä ja perusmuotoisista kunnianloukkauksista. Voisi melkein sanoa, että Kavoniukseen kohdistuneiden syytteiden määrä on suurempi kuin monen poliitikon kannatuslukemat yhteensä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa on parhaillaan käynnissä kolme eri rikoskokonaisuutta, joissa on lukuisia syytteitä ja asianomistajia. En voi olla kuin ihmettelemättä, miten yksi henkilö onnistuu loukkaamaan niin montaa ihmistä ja vieläpä ammattikuntaan kuuluvia asianajajia ja tuomareita. Ehkä hänellä on salainen supervoima, joka saa ihmisten kunnianhimon ja oikeudentajun kiehumaan yli.

Syyttäjät ovat käärineet hihat ja päättäneet tarttua tähän soppaan kolmesta eri suunnasta. Kavoniusta vastaan on nimittäin määrätty peräti kolme syyttäjää hoitamaan kukin omaa syytekokonaisuuttaan. Oikeudenkäynnin ajankohta on vielä auki, mutta tiedämme jo nyt, että Kavoniukselle vaaditaan yhteensä noin viiden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Ei kai tämä ole enää vitsi, vaan vakava tilanne.

Kunnianloukkauksen rangaistusasteikko on tosiaan vakavaa luettavaa. Aluksi voidaan kuitenkin langettaa vain sakkorangaistus, mutta pahimmillaan tuomio voi olla peräti kuusi vuotta vankeutta. Tällaisissa tapauksissa tuomioistuin ottaa huomioon kunnianloukkauksen keston, asianomistajien määrän ja sen, kuinka paljon materiaalia on jaettu yleisölle. Jos Jaana Kavonius onnistuu tässä kisassa, niin voisi melkein sanoa, että hänellä on maailmanennätys kasassa.

Tietojeni mukaan syyttäjällä on edelleen harkinnassa ainakin yksi syytekokonaisuus, jossa Kavoniusta epäillään myös törkeistä kunnianloukkauksista. En voi olla ajattelematta, että Kavonius taitaa olla hieman yli-innokas loukkaamaan ihmisten kunniaa. Onko hänellä siihen joku erityinen syy vai onko hän vain vahingossa joutunut julkaisemaan materiaalia, joka on vähän liiankin totuudenmukaista?

Selvityksen mukaan Kavoniusta vastaan nostetut syytteet liittyvät Totuuspuolueen verkkosivuilla julkaistuihin videoihin. Hän on myös levittänyt materiaalia sosiaalisessa mediassa ja joukkosähköpostitse. Kavonius on tuonut esiin ihmisten nimiä ja muita tunnistettavia tietoja väitettyjen herjausten yhteydessä. Onpa hän jopa esittänyt, että virkamiehet sopivat etukäteen oikeudenkäyntien lopputuloksista. Kuulostaa melkoiselta salaliittoteorialta, vai mitä?

Vuosia kestäneen rikostutkinnan aikana Kavonius ei ole lopettanut uusien videoiden julkaisemista eikä poistanut materiaalia sivuiltaan. Ehkä hän nauttii julkisuudesta ja haluaa pitää itsensä kiireisenä. Tai ehkä hän vain ei ymmärrä, että tämä ei ole oikea tapa hoitaa poliittista uraa ja tulevaa presidenttiyttä?

Kavonius on väittänyt julkaisseensa totuudenmukaisia tietoja. Onko hän sittenkin löytänyt totuuden, jota kukaan muu ei ole tähän mennessä huomannut? Vai onko hän vain mestarillinen vitsiniekka, joka uskoo, että kaikki nämä syytteet ovat vain suurta pilaa?

Kunnianloukkauksesta puhuttaessa on tärkeää muistaa, että se koskee valheellisen tiedon tai vihjauksen esittämistä toisesta henkilöstä, mikä voi aiheuttaa vahinkoa tai kärsimystä loukatulle. Kunnia tarkoittaa kaikille kuuluvaa arvostusta ja kunnioitusta. Sen tarkoituksena on suojella ihmisiä häpäisemiseltä ja vahingoilta.

Jos Jaana Kavoniuksen väitteet eivät ole perättömiä, hänellä on varmasti riittävät perusteet ja vahvat todisteet näiden väitteiden tueksi. Toisaalta, jos hän on vain loukkaamassa ihmisiä ja levittelemässä halventavaa materiaalia, niin silloin hän on toiminut vastoin lakia.

Näyttää siltä, että Totuuspuolueen puheenjohtaja on saanut aikaiseksi melkoisen myrskyn vesilasissa. On mielenkiintoista nähdä, miten tämä kunnianloukkauksen komedia päättyy. Toivottavasti kaikille osapuolille jää tilanteesta ainakin jotain opittavaa. Ehkäpä seuraavaksi Kavonius miettii kahdesti, ennen kuin julkaisee seuraavan videonsa. Tai ehkä hän tulee toisiin ajatuksiin ja perustaa Vitsipuolueen. Ainakin silloin olisi selvää, että kaikki hänen tekonsa ovat tarkoitettu vain ja ainoastaan huvittamaan ihmisiä.

Lue myös:


Satunnainen:


Vastaavia: