9217 latausta vuorokaudessa

7088 artikkelia

2023/06/04

Viimeinen toisen maailmansodan aikana koodinpuhujana toiminut navajo on kuollut vuonna 2014 Yhdysvaltain New Mexicossa. Chester Nez oli viimeinen elossa oleva navajo, joka oli mukana alkuperäisessä 29 navajosotilaasta koostuneessa ryhmässä, joka värvättiin kehittämään murtamatonta koodikieltä Yhdysvaltain merijalkaväen toimesta.

Chester Nez menehtyi 93-vuotiaana kotonaan Albuquerquessa munuaisten vajaatoimintaan.

Yhdysvaltain asevoimat kehittivät koodikielen, joka perustui navajojen omaan kieleen. Koodikielessä käytettiin navajonkielisiä sanoja sotilastermien sijasta. Esimerkiksi navajonkielen sana “kilpikonna” tarkoitti panssarivaunua ja “kanahaukka” pommikonetta.

Yhdysvaltain asevoimilla oli yhteensä noin 400 koodinpuhujaa palveluksessaan. Heidän tehtävänään oli salata viestejä, jotka välitettiin kenttäpuhelinten ja radioiden avulla Tyynenmeren sotanäyttämöllä. Japanilaiset eivät koskaan onnistuneet murtamaan tätä koodikieltä, mikä oli ratkaisevan tärkeää liittoutuneiden voitolle sodassa.

Navajot ovat yksi Amerikan alkuperäiskansoista. Heidän kulttuurinsa ja kielensä ovat rikkaita ja ainutlaatuisia. Navajokieli on Athabaskan kieliin kuuluva kieli, jota puhutaan pääasiassa Yhdysvaltojen Navajon intiaanireservaatin alueella, joka ulottuu Arizonasta, New Mexicosta ja Utahista. Navajot ovat tunnettuja myös käsityötaidostaan, kuten mattojen kutomisesta ja korujen valmistamisesta. Heidän perinteensä ja historiaansa on kunnioitettu, ja navajot ovat edelleen läsnä ja vaikuttavat yhteisöissään.

Tiedätkö miten suomalaiset liittyvät asiaan? – katso video:


Satunnainen:


Vastaavia: