9834 latausta vuorokaudessa
7433 artikkelia

2023/06/28

#Kroatia’n parlamentti tunnusti 28. kesäkuuta Ukrainan presidentin Volodymyr #Zelenskyi’n ilmoituksen mukaan Holodomorin vuosilta 1932-1933 ukrainalaisten kansanmurhaksi. Zelensky kiitti Kroatian tasavaltaa tästä historiallisesta äänestyksestä ja kirjoitti: “Maailma ei tule hyväksymään Kreml’in rikoksia – ei menneitä eikä nykyisiä.”

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kiitti Kroatiaa “historiallisen äänestyksen myötä miljoonien uhrien muistamisesta.” Hän kirjoitti myös, että Holodomorin kansanmurhan globaali tunnustaminen kasvaa nopeasti.

Holodomor oli keinotekoinen nälänhätä, joka koetteli Ukrainaa vuosina 1932-1933 Stalinin hallitessa Neuvostoliittoa. Arviolta 3,5-5 miljoonaa ukrainalaista kuoli tämän nälänhädän seurauksena, mutta jotkut tutkijat ovat esittäneet, että uhrien määrä olisi voinut olla jopa 10,5 miljoonaa.

Ukrainan hallitus on vaatinut kansainvälistä yhteisöä tunnustamaan Holodomorin kansanmurhaksi. Tähän mennessä 30 maata on julistanut Holodomorin ukrainalaisten kansanmurhaksi.

Kroatia’n hallitus tuki Holodomorin tunnustamista kansanmurhaksi 15. kesäkuuta, ja Luxemburg teki saman päätöksen 13. kesäkuuta.

Belgia tunnusti Holodomorin kansanmurhaksi 10. maaliskuuta, Islanti tuki päätöslauselmaa, jossa tunnustettiin Holodomor, 23. maaliskuuta.

Tsekki teki samoin huhtikuussa 2022, Saksa, Romania ja Irlanti marraskuussa 2022 ja Bulgaria helmikuussa 2023.

Joulukuussa 2022 Euroopan parlamentti, EU, tunnusti virallisesti Holodomorin kansanmurhaksi ja kehotti Venäjä’ä antamaan virallisen anteeksipyynnön Neuvostoliiton hallinnon tekemistä julmuuksista.


Satunnainen:


Vastaavia: