2023/07/25

Vladimir Putin ei antanut käskyjä suurimman osan 24. kesäkuuta päivästä, kun Wagnerin johtaja Yevgeny Prigozhin oli käynnistämässä aseellista kapinaa, raportoi Washington Post, viitaten Ukrainan ja Euroopan tiedustelulähteisiin.

Wagnerin ryhmän johtaja käynnisti “oikeudenmukaisuuden marssin” Venäjän sotilasjohtajia vastaan väittäen 23. kesäkuuta, että ohjusisku hänen palkkasoturivoimiinsa Ukrainassa aiheutti merkittäviä tappioita.

Palkkasoturiryhmä miehitti Rostov’in ja saavutti Moskova’n alueen ennen kuin kapina yllättäen päättyi 24. kesäkuuta. Valko-Venäjän diktaattori Alexander Lukashenko väitti 28. kesäkuuta vakuuttaneensa Putinille, ettei tämä “pyyhkäisisi pois” Prigozhinia, vaan kehotti neuvotteluihin.

Uuden tiedustelun mukaan kapinan päivänä Putin oli “halvaantunut ja kykenemätön toimimaan päättäväisesti”, vaikka häntä oli “varoitettu Venäjän turvallisuuspalveluiden toimesta vähintään kaksi tai kolme päivää aikaisemmin” mahdollisuudesta, että Prigozhin voisi aloittaa kapinan, raportoi Washington Post. Tuolloin ei tehty juuri mitään merkittäviä turvallisuustoimenpiteitä.

Yhden eurooppalaisen turvallisuusviranomaisen mukaan “kaikilla tasoilla oli halvaus” kapinan päivänä, ja ilmapiiri oli “täysin hämmennystä ja sekasortoa”.

Korkeimmalla tasolla tehtävien päätösten puuttuessa paikallisviranomaiset jätettiin itse päättämään, miten toimia.

Vaikka Putin antoi televisiopuheen 24. kesäkuuta, jossa hän tuomitsi Prigozhinin toimet “petoksena” mutta ei maininnut häntä nimeltä, monet paikallisviranomaiset eivät voineet kuvitella kapinan olevan “tapahtunut ilman jonkinlaista sopimusta Kreml’inin kanssa”.

Tämä uskomus johti monien paikallisviranomaisten päätökseen olla yrittämättä pysäyttää kapinaa, Washington Postin lainaamien turvallisuusviranomaisten mukaan.

Washington Post lainasi myös venäläistä rahoittajaa, jolla on siteitä Venäjän tiedustelupalveluihin, joka uskoo, että Putin “menetti maineensa kovimpana miehenä kaupungissa” kieltäytyessään toimimasta.

“Venäjä on mafiasääntöjen maa. Ja Putin teki anteeksiantamattoman virheen”, rahoittaja kertoi Washington Postille.

Kapina syntyi kuukausien välisistä sisäisistä kiistoista Prigozhinin ja Venäjän sotilasjohtajien välillä, ja Washington Postin lähteiden mukaan nämä kiistat jatkuvat Moskovan pyrkimyksistä huolimatta luomaan yhtenäisen etulinjan vaikutelman.

Kremlinin tiedottaja Dmitry Peskov vastasi Washington Postille väittämällä, että tiedustelu oli jaettu “ihmisiltä, joilla ei ole minkäänlaista tietoa”.

Wagnerin taistelijoiden saattueita on saapunut Valko-Venäjälle 15. heinäkuuta Lukashenkon väitetysti välittämän sopimuksen osana.

Valko-Venäjän puolustusministeriö ilmoitti 14. heinäkuuta kehittäneensä “tiekartan” tulevasta yhteistyöstä Wagnerin ryhmän kanssa “koulutuksen ja kokemuksen vaihdon muodossa eri asevoimien yksiköiden välillä.”


Satunnainen:


Vastaavia: