8869 latausta vuorokaudessa

7014 artikkelia

2023/06/07


Pohjoisen jäämeren jääpeite sulaa huomattavasti aiemmin kuin tähän asti on ennustettu, riippumatta siitä, miten ihmiskunta vähentää ilmaston lämpenemistä aiheuttavaa hiilisaastetta. Tämä hälyttävä tieto ilmenee tuoreesta tutkimuksesta, joka julkaistiin tiistaina. Tutkimuksen mukaan Jäämeren jääpeite voi kadota jo 2030-luvulla kesäkuukausien ajaksi, mikäli ilmaston lämpenemistä ei saada rajoitettua 1,5 asteeseen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti.

Hampurin yliopiston meritieteen professori Dirk Notzin kommentoi asiaa AFP:lle ja totesi, että on jo liian myöhäistä suojella arktisen kesän merijäämaisemaa ja sen elinympäristöä. Hän painotti, että kyseessä on ensimmäinen merkittävä menetys ilmastojärjestelmällemme kasvihuonekaasupäästöjen seurauksena.

Tutkimuksen mukaan ihmiskunnan toiminta on 90 prosentin vastuussa jääpeitteen sulamisesta, kun taas vain pieni osa sulamisesta selittyy luonnollisilla tekijöillä. Jääpeitteen sulaminen aiheuttaa vakavia vaikutuksia maailmanlaajuisesti säähän, ihmisten elinympäristöön ja ekosysteemeihin.

Tutkimuksen johtanut Etelä-Korean Pohangin yliopiston tutkija Seung-Ki Min kertoi, että sulaminen voi kiihdyttää ilmaston lämpenemistä, sillä se vapauttaa kasvihuonekaasuja ikiroudasta ja nopeuttaa merenpinnan nousua sulattaessaan Grönlannin jäätikköä. Mikäli Grönlannin jäätikkö sulaisi kokonaan, merenpinta nousisi jopa kuusi metriä. Vaikka merijään sulaminen ei vaikuta merenpinnan tasoon samalla tavoin, se silti edistää ilmaston lämpenemistä. Jää heijastaa suurimman osan auringonvalosta takaisin avaruuteen, kun taas jäättömät valtameret imevät lähes kaiken auringon energian itseensä.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC ennusti vuonna 2021 raportissaan, että Jäämeri olisi käytännössä jäättömäksi ainakin kerran 2050-luvulle mennessä, ja silloinkin vain äärimmäisissä skenaarioissa. Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan tämä kynnys saavutettaisiin kuitenkin jo 2040-luvulla.

Tutkijoiden mukaan Jäämerta pidetään jäättömänä, kun jään peittämä alue on alle miljoona neliökilometriä eli noin seitsemän prosenttia valtameren kokonaispinta-alasta.

Tilanne on äärimmäisen huolestuttava, ja se vaatii päättäväisiä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja jään sulamisen estämiseksi Pohjoisella jäämerellä.


Satunnainen:


Vastaavia: