Lukuaika: 2 minuuttia

Mireille Mathieu on yksi niistä harvoista taiteilijoista, joka on onnistunut välittämään tunteensa ja kokemuksensa kuulijalleen syvällisesti. Hänen kappaleensa “Bravo tu as gagné” ei ole poikkeus. Tämä kappale on täynnä intohimoa, pettymystä ja kaipausta, ja se kuvaa rakkauden monimutkaisia tunteita hienolla tavalla.

Ensimmäiset säkeet kertovat tarinan kahdesta ihmisestä, jotka ovat pelanneet elämänsä yhdessä. Heidän suhteensa on ollut täynnä rakkautta ja onnea, kunnes kohtalo puuttuu peliin. “Et puis un beau jour la chance a tourné” – kauniista päivästä tuli kohtalon käännekohta, joka muutti kaiken. He eivät enää pääty yhdessä, ja jokainen lähtee omalle tielleen.

Kappaleen keskeinen teema on menetys ja pettymys rakkaudessa. “Bravo tu as gagné, et moi j’ai tout perdu” – toinen voittaa, toinen häviää. He ovat rakastaneet toisiaan niin paljon, mutta nyt heidän välillään ei ole enää rakkautta. Tekijä kuvaa, kuinka hän oli varma suhteestaan ja eli rauhallisesti, mutta kaikki muuttui yhtäkkiä. Rakkauden sijaan hän tuntee nyt tyhjyyttä ja menetystä.

Kappaleessa käsitellään myös kateutta ja katkeruutta uuden kumppanin suhteen. “Est-ce qu’elle est ta complice cette partenaire que tu as choisi pour me remplacer?” – uusi kumppani on kuin rikostoveri, joka on valittu korvaamaan hänet. Rakkaus on kuin sota, ja vahvin jää viimeiseksi. Vaikka heidän rakkaus oli kaunis, se päättyi surullisesti, ja nyt heidän suhteensa tuomitaan oikeudessa suljettujen ovien takana.

“Bravo tu as gagné” on voimakas kappale, joka herättää monia tunteita kuulijassa. Mireille Mathieun tunteikas esitys yhdistettynä kappaleen koskettavaan sanomaan tekee siitä ajattoman klassikon, joka koskettaa ihmisiä sukupolvesta toiseen.

“Nous avons joué notre vie ensemble
Et puis un beau jour la chance a tourné
On ne finira pas la partie ensemble
Et chacun s’en va seul de son côté
Bravo tu as gagné, et moi j’ai tout perdu
On s’est tellement aimé, on ne s’aime plus”

Suomennettuna nämä sanat kertovat tarinan kahdesta ihmisestä, jotka ovat eläneet elämänsä yhdessä ja pelanneet yhdessä, mutta jonain päivänä onni kääntyi. He eivät enää pääty yhteen, ja kumpikin lähtee omalle tielleen. Toinen voittaa, toinen häviää, ja rakkaus, joka oli niin vahva, on haihtunut pois.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö