Lukuaika: < 1 minuutti
Vuorilla kiipeily ja boulderointi ovat kiehtovia seikkailulajeja, jotka houkuttelevat ympäri maailmaa eri tasoisia ja ikäisiä harrastajia. Kesäisin erityisesti vuoristoalueet täyttyvät innokkaista kiipeilijöistä, ja Suomenkin upeat maisemat tarjoavat upeita haasteita niin aloittelijoille kuin kokeneillekin kiipeilijöille.

Boulderointi ja kiipeily ovat fyysisesti vaativia lajeja, jotka tarjoavat myös henkistä haastetta ja vapauden tunnetta. Boulderoinnissa kiivetään kiipeilyseinän sijaan matalilla kallioilla tai rakennuksilla ilman köysiä. Kiipeillessä taas käytetään köyttä ja muita varusteita kiipeilijän turvallisuuden takaamiseksi.

Suomessa boulderointi on yleistynyt viime vuosina, ja kaupunkien ja kuntien tarjoamat boulderointipuistot ovat houkutelleet yhä enemmän harrastajia. Boulderoinnissa tarvitaan ainoastaan kengät ja paksu patja, joten lajin aloittaminen on helppoa verrattuna esimerkiksi kiipeilyyn, johon tarvitaan enemmän varusteita.

Kiipeily puolestaan vaatii hyvän fyysisen kunnon lisäksi myös päättäväisyyttä ja rohkeutta. Kiipeillessä huipulle pääseminen on tavoite, mutta samaan aikaan täytyy myös pitää mielessä turvallisuus ja liikkua huolellisesti.

Suomessa on useita upeita kohteita kiipeilijöille, kuten yli 200 metriä korkea Olhavan kallio Lappeenrannassa ja upea Kiilopään kallio Kittilässä. Lisäksi Suomessa järjestetään vuosittain kiipeilyfestivaaleja, kuten Kaldoaivin Kiipeilyfestivaali Inarissa ja Nuuksion Kiipeilyfestivaali Espoossa.

Vaikka Suomi ei ehkä olekaan tunnettu vuorikiipeilystä, maamme tarjoaa upeat puitteet boulderointiin ja hienoja haastavia reittejä kiipeilyyn. Lisäksi Suomen luonto ja maisemat ovat ainutlaatuisia ja tarjoavat upeita elämyksiä niin aloittelijoille kuin kokeneillekin kiipeilijöille.

Jos haluat kokeilla jotain uutta ja jännittävää tänä kesänä, lähde rohkeasti kokeilemaan boulderointia tai kiipeilyä vuoristossa. Muistathan aina turvallisuuden ja noudatat ohjeita ja sääntöjä, jotta voit nauttia haastavista seikkailuista turvallisesti ja pitkään. Onnea matkaan, ja muista nauttia upeista maisemista samalla kun kiipeilet ja boulderointia vuorilla!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö