Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Rokote kehitetty vuonna ~1930, silti moottoriurheilija #DouglasCosta menehtyi ja neljän tunnin päästä hänen tyttöystävänsä koki myös #kuolema’n

2023/06/27

Brasilian Sao Paulossa sijaitseva epidemioiden valvontakeskus on nyt kertonut, että molemmat kuolivat Kalliovuorten pilkkukuumeeseen.

Costa oli kilpailemassa 7. kesäkuuta Brasiliassa AMG Cupissa. Hän oli asunut paria päivää aiemmin tyttöystävänsä Marina Giordanon kanssa Campinasissa maaseutualueella. Muutama tunti kilpailun jälkeen Costa alkoi voida huonosti ja hänet vietiin sairaalaan.

Hän oli sairaalassa alle vuorokauden ajan, kunnes menehtyi. Tyttöystävänsä kuoli vain neljä tuntia myöhemmin. Molemmat saivat tehohoitoa, mutta heidän henkiään ei pystytty pelastamaan. Aluksi kuolinsyy oli mysteeri, mutta nyt on selvinnyt, että molemmat kuolivat Kalliovuorten pilkkukuumeeseen.

Brasilialaislehti Folha De Sao Paulo kertoi, että kesäkuun 16. päivän jälkeen on todettu viisi pilkkukuumetapausta. Koko vuoden aikana tapauksia on ollut 19, joista yhdeksän on johtanut kuolemaan. Riketsioosit ovat täiden ja puutiaisten levittämiä kuumetauteja, ja niiden tiedetään aiheuttavan 18 erilaista taudinaiheuttajaa ihmiselle. Ihminen ei kuitenkaan voi tartuttaa tautia toiselle. Riketsioosit voivat aiheuttaa korkeaa kuumetta, voimakasta päänsärkyä, nivel- ja lihaskipuja, imusolmukkeiden turpoamista sekä ihottumia. Ilman ihottumia näitä kuumetauteja on vaikea erottaa toisistaan. Tyypillisiä ihottumatyyppejä ovat esimerkiksi kuolion peittämä puremakohdan näppylä, punainen täplikkyys raajoissa ja vartalolla sekä vyöruusua muistuttavat rakkularykelmät. Ihottuman huomaaminen voi olla vaikeaa.

Yleisimpiä matkailijoille leviäviä riketsiooseja ovat rottapilkkukuume, Välimeren pilkkukuume, Afrikan pilkkukuume ja pensaikkopilkkukuume. Näistä kaikki paitsi Välimeren pilkkukuume leviävät yleensä subtrooppisilla tai trooppisilla alueilla. Välimeren pilkkukuumetta levittävät koirien puutiaiset Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa sijaitsevilla esikaupunki- ja kaupunkialueilla. Rottapilkkukuume leviää rottien kirppujen välityksellä, erityisesti satamissa ja rantalomakohteissa.

Afrikan pilkkukuume on yleinen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tai itäiseltä Karibialta tulevilla luontomatkailijoilla. Sitä levittävät karjaeläinten puutiaiset, jotka pureutuvat ihmisiin tiiviisti kasvillisuudessa. Pensaikkopilkkukuume puolestaan voi tarttua Kaakkois-Aasian ja läntisen Tyynenmeren maaseudulla, kuten riisiviljelmillä ja metsänraivausalueilla. Matkailun myötä riketsioosit ovat levinneet uusille alueille, kuten Etelä-Amerikkaan, jossa pensaikkopilkkukuume on ilmennyt. Satunnaisia riketsioositapauksia esiintyy luontomatkailijoilla syrjäisissä paikoissa, ja usein puutiaisia ei edes huomata. Tauti voi alkaa matkan aikana tai sen jälkeen kotimaahan palattua.

Pilkkukuumeilta voi suojautua välttämällä kosketusta koiriin, kissoihin, jyrsijöihin ja karjaan, välttämällä alueita, joilla puutiaisia esiintyy, ja noudattamalla samoja varotoimenpiteitä kuin hyttysiltä suojautuessa. Myös permetriinillä käsitellyt vaatteet, joita myydään retkeilykaupoissa, saattavat vähentää tartunnan riskiä.

Ranskalainen lääkäri Charles Nicolle, joka toimi Tunisin Pasteur-instituutin johtajana, keksi pilkkukuumeen leviävän vaatetäiden välityksellä, ja hän osoitti tämän myös apinakokeilla. Nicolle palkittiin lääketieteen Nobelin palkinnolla vuonna 1928 pilkkukuumeen tutkimustyöstään. Puolalainen biologi Rudolf Weigl kehitti toimivan rokotteen riketsiooseja vastaan 1930-luvulla.

Vain otettu rokote auttaa.