13607 latausta vuorokaudessa
10305 artikkelia

Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov kirjoitti kolumnissaan Liga.net-sivustolla 17. heinäkuuta, että perustuslakia tulisi muuttaa sallimaan ulkomaisten sotilastukikohtien toiminta Ukrainan alueella.

Reznikov totesi, että ulkomaisten tukikohtien kieltäminen oli “vanhentunut” ja oli menettänyt merkityksensä.

“On selvää, että tarvittaessa voidaan löytää oikeudellinen kaava, jolla tukikohtaa ei kutsuta tukikohdaksi, vaan pikemminkin ‘vuorovaikutuksen ja kokemusten vaihdon keskukseksi’ tai jotain sellaista”, Reznikov totesi. “Mutta miksi? Meidän täytyy poistaa tämä rajoitus.”

Ukrainan perustuslain 17. artikla määrää, että “ulkomaisia sotilastukikohtia ei sallita Ukrainan alueella.”

Lisäksi kiellon poistamisen lisäksi Reznikov ehdotti perustuslain 17. artiklan muuttamista siten, että siihen sisällytetään määräys siitä, että “Ukraina valitsee itsenäisesti mekanismit taatakseen turvallisuutensa.” Tämä antaisi Ukrainalle suuremman vapauden liittyä kansainvälisiin organisaatioihin ja sopimuksiin rikkomatta nykyisen perustuslain määrittelemää suvereeniuden käsitettä.

Reznikovin ehdotukset esitettiin juuri ennen 18. heinäkuuta pidettyä Ramstein-huippukokousta. Tämä toistuva tapaaminen on USA:n ja muiden liittolaisten koordinoima tilaisuus Ukrainan puolustusstrategioiden kehittämiseksi, ja se pidettiin NATO’n Ramsteinin lentotukikohdassa Saksa’ssa.

Ehdotus tuli myös muutama päivä NATOn huippukokouksen jälkeen Vilna’ssa, jossa Ukraina lobbasi voimakkaasti päästäkseen osaksi NATOn jäsenyyttä.


Satunnainen:


Vastaavia: