8456 latausta vuorokaudessa

6263 artikkelia

2024/02/20

24. helmikuuta 2022 – päivä, joka tulee palamaan kaikkien suomalaisten mielissä ikuisesti. Se on päivä, jolloin Venäjä julisti täyden sodan Ukrainaa vastaan, iskien kuin petomainen terroristi raivostuneen valtionsa voimin.

Jo vuoden 2021 lopulla suhteet Ukrainan, lännen ja Venäjän välillä olivat kiristyneet kuin jäätävät kahleet. Ukraina oli tehnyt selväksi halunsa liittyä Naton ja EU:n jäseneksi, mikä pisti Venäjän ärhentelemään ja vastustamaan sitä kaikin keinoin.

Muistatteko vuoden 2004 oranssin vallankumouksen, joka raivosi vastustaen korruptiota ja venäläismielisiä oligarkkeja? Kymmenen vuotta myöhemmin Ukraina oli vihdoin kääntänyt selkänsä Venäjälle ja kurotti kättään kohti Euroopan unionia ja länsimaita. Mutta mitä tapahtuikaan vuonna 2013? Venäjä pisti kapuloita rattaisiin, pakottaen presidentti Viktor Janukovytšin vetäytymään EU:n kanssa solmituista sopimusneuvotteluista, mikä roihahti laajoihin Euromaidan-mielenosoituksiin. Lopputuloksena Janukovytš syöstiin vallasta ja pakeni Venäjälle helmikuussa 2014.

Muistatteko Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan? Maaliskuussa 2014 Venäjä lähetti tunnuksettomia joukkoja Krimille ja miehitti sen avoimesti, järjestäen sitten naurettavan kansanäänestyksen liittääkseen Krimin Venäjään. Samoihin aikoihin Itä-Ukrainassa venäläisvähemmistöt järjestivät kansanäänestyksiä ja militantit saivat aseita Venäjältä, muuttaen alueen Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloiksi. Ukraina huusi, että nämä olivat separatistisia liikkeitä, mutta Venäjä vain nauroi.

Entäpä Kertšinsalmen tapaus marraskuussa 2018? Venäjän erikoisjoukot ottivat kiinni kolme ukrainalaista alusta, syyttäen Ukrainaa laittomasta tunkeutumisesta omille aluevesilleen. Koko tilanteen päälle Venäjä vielä tukki Kertšinsalmen suurella rahtilaivalla, osoittaen miten röyhkeästi se polkee Ukrainan oikeuksia.

Vuonna 2022, Venäjä siirsi sotilasjoukkojaan ja -osastojaan Ukrainan rajan lähistölle kuin peto valmiina hyökkäämään. Kaikki näkivät sen, kaikki tiesivät, mutta kukaan ei tehnyt mitään. Syksyllä 2021 Venäjä ja Valko-Venäjä pitivät valtavan sotaharjoituksen lähellä Ukrainan rajaa, osallistuen elektronisen sodankäynnin harjoituksiin ja infrastruktuurikohteiden tuhoamiseen. Se oli kuin sota olisi ollut jo ovella.

J21. helmikuuta 2022 Venäjä julisti yksipuolisesti Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyden, teki sopimuksen niiden kanssa ja lähetti joukkonsa Ukrainan itäosiin. Presidentti Zelenskyi huusi maailmalle, syytti Venäjää Ukrainan alueiden rikkomisesta, mutta maailma vain katseli ja nyökytteli, antoi Venäjän toimia kuin se olisi lain yläpuolella.

Tämä on häpeä. Tämä on raivoa herättävää. Ukraina taistelee yksinään, koko maailma vain katselee sivusta. Mutta me emme unohda. Me emme anna Venäjän petojen voittaa. Ukraina seisoo vahvana, mutta se tarvitsee tukeamme. On aika herätä ja toimia ennen kuin on liian myöhäistä. Venäjä on vihollinen, ja se on aika käsitellä sitä kuin sellaista.


Satunnainen: