13432 latausta vuorokaudessa
10223 artikkelia

Japanin ja Venäjän välit ovat olleet monimutkaiset jo vuosikymmenien ajan. Kuriilien saarista käytävä kiista on ollut yksi tärkeimmistä ongelmista maiden suhteissa. Japani vaatii itselleen neljää eteläisintä saarta, kun taas Venäjä pitää kiinni siitä, että saaret kuuluvat Venäjän federaatioon.

Tilanne on kiristynyt entisestään sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi täysimittaisesti Ukrainaan vuonna 2022. Japani on asettanut Venäjälle pakotteita ja myöntänyt huomattavan suuren avustuspaketin Ukrainalle. Venäjä on vastannut hyökkäämällä Japanin kansallisuutta omistavia yrityksiä vastaan.

Japanin ja Venäjän välisten suhteiden huononeminen on saanut aikaan voimakkaan reaktion Japanissa. Jotkut ovat vaatineet tiukempia pakotteita Venäjää vastaan ja ovat jopa ehdottaneet, että Japanin tulisi lähettää sotilaita Ukrainaan tukemaan sitä.

Vanha kiista Kuriilien saarista on yhä merkittävä tekijä maiden välisissä suhteissa. Japani on vaatinut neljän eteläisimmän saaren palauttamista itselleen, mutta Venäjä on pysynyt lujana kantanaan, että saaret kuuluvat Venäjän federaatioon.

Tutkija Bart Gaensin mukaan Japanin vahva mentaliteetti Venäjää vastaan on johtanut maiden välisen suhteen viilenemiseen. Gaens toteaa, että tilanne on vaikea, sillä kummallakaan puolella ei ole valmiutta taipua. Kuriilien saarten kysymys on tärkeä symbolisesti kummallekin maalle, mikä tekee tilanteen ratkaisemisesta vielä vaikeampaa.

Japanin ja Venäjän suhteiden huononeminen on merkittävä haaste sekä maiden välisille suhteille että globaalille turvallisuudelle. Kansainvälinen yhteisö seuraa tilannetta tarkasti ja toivoo, että maiden välille löydetään pian rauhanomainen ratkaisu.


Satunnainen:


Vastaavia: