12044 latausta vuorokaudessa
9877 artikkelia

Ukrainan sotilaat etenevät kaksi kilometriä kohti Bakhmutia ilman menetyksiä, kertoo maan varapuolustusministeri Hanna Maliar 12. toukokuuta. Maliarin mukaan venäläisjoukot eivät onnistuneet toteuttamaan suunnitelmiaan ja kärsivät raskaita henkilöstötappioita rintamalinjalla. Ukrainalaiset ovat siis onnistuneet pitämään asemansa alueella.

Maliar todennäköisesti viittaa Wagner-ryhmän pomon Yevgeny Prigozhinin äskettäiseen raivonpurkaukseen, jossa tämä syytti suoraan Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigua ja kenraaliluutnantti Valery Gerasimovia taistelijoiden kuolemista. Prigozhin sanoi, että Wagnerilta evättiin ampumatarvikkeita jatkaakseen hyökkäystä Bakhmutiin. Ukrainan asevoimien kenraali Alexander Syrskyi kertoi ensimmäisenä etenemisestä 10. toukokuuta, jolloin hän sanoi venäläisjoukkojen vetäytyneen kahden kilometrin päähän.

Venäläiset sotilasbloggaajat raportoivat 11. toukokuuta, että Ukraina oli aloittanut vastahyökkäyksen ja saanut joitakin asemia Donetskissa sijaitsevassa Bakhmutissa. Venäjän puolustusministeriö kiisti väitteet. Samana päivänä Prigozhin syytti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyä valehtelusta, kun tämä sanoi haastattelussa, että Ukraina tarvitsi lisää aikaa valmistautuakseen vastahyökkäykseen. Prigozhin väitti Telegram-kanavallaan, että Ukrainan vastahyökkäys oli jo täydessä vauhdissa.

Ukrainan sotilasviranomaiset ovat aiemmin varoittaneet, että Bakhmutin ympärillä käydyt vastahyökkäykset ovat osa “asemataistelua” eivätkä välttämättä liity suurempaan vastahyökkäysponnistukseen.

Yhdysvaltain sotilasviranomaiset ja läntinen huippuviranomainen ovat kertoneet CNN:lle, että Ukrainan asevoimat aloittivat “muotoiluoperaatiot” odotetun vastahyökkäyksen edellä. Muotoilu on tavallinen taktiikka, joka kehitettiin ennen suuria yhteisoperaatioita ja joka sisältää kohteiden, kuten asevarastojen, komentokeskusten, panssaroitujen ajoneuvojen ja tykistöjärjestelmien hyökkäyksiä.


Satunnainen:


Vastaavia: