12304 latausta vuorokaudessa
10073 artikkelia

Puolan senaatti on tukemassa Ukrainan nopeutettua NATO-jäsenyyttä seuraten Ruotsin ja Suomen esimerkkiä ja kehottaa liittouman heinäkuun huippukokousta olemaan tärkeä askel tällä tiellä, raportoi Polskie Radio yksimielisesti hyväksytystä päätöslauselmasta 11. toukokuuta.

“Pelottavan sodan vuoden jälkeen tiedämme, että Ukraina, joka seisoo vastaan Venäjälle, suojaa Eurooppaa ja on avainlinkki suojaamaan mannerta itäiseltä agressiolta”, päätöslauselma sanoo, kuten siteeraa Puolan radio- ja televisiopalvelu. “Puolustajat tarvitsevat todellista tukea tiiviimmän poliittisen ja sotilaallisen yhteistyön kautta NATO-maiden kanssa.”

Dokumentin mukaan Puolan senaatti uskoo, että Ukrainan liittyminen NATOon tulisi olla poliittinen päätös, kuten se oli Suomen ja Ruotsin kanssa.

Suomi ja Ruotsi jättivät toukokuussa 2022 hakemuksensa liittyäkseen NATOon vuosien sotilaallisesta puolueettomuudesta huolimatta. Suomi virallistui pohjoisatlanttisen liiton 31. jäseneksi 4. huhtikuuta 2023, kun taas Ruotsi odottaa vielä hakemuksensa hyväksymistä.

Suomi, kuten Ukraina, rajautuu Venäjään. Kuitenkin Venäjä ei vastannut sotilaallisesti, kun Suomi liittyi NATOon, vaan pyrki vähättelemään asiaa. Päätöslauselmassa todetaan, että nämä kaksi pohjoismaata “kutsuttiin liittymään NATOon menettelyllä, jota ei oltu koskaan käytetty aiemmin”, ja kehotetaan liittouman jäseniä soveltamaan vastaavaa nopeutettua menettelyä Ukrainan kohdalla.

Puolan senaattorit lisäsivät, että Ukrainan tulisi saada “paljon enemmän kuin aiemmissa puheissa olevat avoimen oven politiikasta” tulevassa Vilnan huippukokouksessa. He korostivat päätöslauselmassa, että se tulisi olemaan tärkeä vaihe Ukrainan valmistelussa täysimääräiseen NATO-jäsenyyteen.

NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenbergin tapaamisessa Kiovassa 21. huhtikuuta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn kanssa, tämä totesi myös, että Ukraina tarvitsi “enemmän kuin nykyiset suhteemme” ja maan tarvitsi selkeämpi merkki siitä, milloin se liittyisi NATOon.


Satunnainen:


Vastaavia: