13403 latausta vuorokaudessa
10204 artikkelia

Sähkömarkkinoilla riehuu hullunmylly – Norjalaisyhtiön virhe syöksee pörssisähkön miinukselle.

Perjantaina koetaan sähkömarkkinoilla täysi kaaos, kun norjalaisyhtiö Kinect Energy AS teki virheen, jonka seurauksena pörssisähkön hinta painui tuntuvasti miinukselle. Tämä absurdin virheen odotetaan maksavan yhtiölle kymmeniä miljoonia euroja, ja se voi aiheuttaa mittavia ongelmia suomalaisille sähköntuottajille.

Yhtiö tarjosi erehdyksessä Suomeen valtavan määrän sähköä hintaan miinus 500 euroa megawattitunnilta. Tämä määrä vastaa puolta Suomen ennustetusta sähkönkulutuksesta. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä arvioi virheen olevan äärimmäisen kallis norjalaisyhtiölle, sillä se joutuu jollain tavalla toimittamaan sen, mitä se on myynyt.

Suomalaisille sähköntuottajille tämä tilanne voi tarkoittaa sitä, että norjalaisyhtiö joutuu ostamaan heiltä sähköä huomattavasti pörssihintaa kalliimmalla. Leskelän mukaan yhtiö on myynyt valtavan määrän sähköä älyttömän halpaan hintaan ja nyt joutuu ostamaan sen päivän sisäisellä hinnalla.

Tilanne on poikkeuksellinen, mutta Leskelä näkee sen olevan merkki huolestuttavasta virheestä norjalaisyhtiön toiminnassa. Hän kyseenalaistaa sen, miten tällainen tarjous on voinut päästä lähtemään Kinect Energyltä ja vieläpä tulla hyväksytyksi sähköpörssi Nord Poolissa. Pörssijärjestelmässä on hänen mukaansa merkittävä aukko, jos se ei havaitse täysin epärealistista tarjousta, josta kuka tahansa näkisi heti, että se on virhe.

Norjalaisyhtiön virheen seurauksia ei vielä voida täysin arvioida, mutta se voi vaikuttaa laajasti. Suomeen odotettiin suuria määriä sähköä Norjasta, ja tämä virhe voi aiheuttaa ongelmia myös Suomen sähköntuonnissa ja vientimahdollisuuksissa. Leskelä toteaa, että pörssi laski väärin, ja nyt voi olla tilanne, että Suomi tuokin sähköä Ruotsista.

Tämä arvaamaton tilanne asettaa suomalaisyhtiöt haasteiden eteen. Jos sähköä kulutetaan odotettua enemmän, myyjät joutuvat hankkimaan sitä päivänhinnalla, mikä voi aiheuttaa tappiota. Fingrid toivoo kuluttajien toimivan normaalisti eikä lisäävän kulutustaan pörssihinnan ollessa halpa. Virheen vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia, ja sähkömarkkinat joutuvat nyt kohtaamaan täysin ennen näkemättömän tilanteen.


Satunnainen:


Vastaavia: