12046 latausta vuorokaudessa
9883 artikkelia

Venäjän merijalkaväen yksiköiden kerrotaan vahvistaneen käyttävänsä kiellettyjä kemiallisia aseita Krynkyssä, 30 kilometriä Hersonin koillispuolella, kertoo Sotatutkimuksen instituutti (ISW) viimeisimmässä arviossaan 23. joulukuuta.

ISW:n mukaan Venäjän 810. merijalkaväkiprikaati on nähtävästi vahvistanut Telegramissa tarkoituksellisesti käyttävänsä kemiallisia aseita ukrainalaisjoukkoja vastaan, suoranaisesti rikkoen Kemiallisten aseiden yleissopimusta, jossa Venäjä on osapuolena. Meriyksikkö on kertonut “radikaalista muutoksesta taktiikoissaan”, vahvistaen pudottavansa K-51-granaatteja drooneilla ukrainalaisasemiin.

K-51-aerosoligranaatit on täytetty mellakkahallintakaasu CS:llä (2-klooribentsalmalononitriili), kyynelkaasu, jota käytetään väkijoukon hallintaan. Mellakkahallintakaasut on kielletty nykyaikaisessa sodankäynnissä Kemiallisten aseiden yleissopimuksen mukaisesti.

Jalkaväkiprikaati on julkaissut videon, jossa se pudottaa ilmeisesti kiellettyjä K-51-granaatteja oletettavasti Krynkyssä, ja ISW oli aikaisemmin havainnut venäläisjoukkojen käyttävän K-51-granaatteja ukrainalaisasemia vastaan Donetskissa marraskuussa 2022.

Ukraina on dokumentoinut Venäjän jatkuvan kemiallisten aseiden käytön sodan täyden mittakaavan hyökkäyksen alusta lähtien. Viime elokuussa venäläisjoukot ampuivat kaksi tykistökeskitystä, joiden ammuksissa oli kemiallisia aineita ukrainalaisjoukkoja vastaan. Toukokuussa Ukrainan rajapalvelu sanoi, että Venäjän armeija oli ampunut ärsytysaerosoleja ja kemiallisia kranaatteja lähellä Avdiivkaa, Donetskissa.


Satunnainen:


Vastaavia: