13616 latausta vuorokaudessa
10307 artikkelia

Vilnan NATO-huippukokous osoitti, kuinka Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan on vaikeuttanut niitä tavoitteita, joiden vuoksi Kreml’in väittää käynnistäneensä sodan, kuten NATO:n laajentumisen estämistä, kertoi Institute for the Study of War (ISW) 12. heinäkuuta.

Kuitenkin venäläinen media on reagoinut vaisusti tapahtumiin NATO-huippukokouksessa, mikä “todennäköisesti viittaa siihen, että Kremlin on sisäistänyt nämä tappiot ja haluaa välttää niistä puhumista”, ISW toteaa viimeisimmässä päivityksessään.

“Monet venäläiset lähteet raportoivat NATO-huippukokouksesta tunteettomasti ja vaisusti, mikä ei vastaa sitä laajempaa tappiota, jonka huippukokous itse asiassa merkitsee Venäjän ennen sotaa asettamille tavoitteille”, päivityksessä todetaan.

Moskova on toistuvasti väittänyt, että sen sota Ukrainaa vastaan pyrkii työntämään NATOa pois Venäjän rajoilta ja pitää mahdollista NATO:n laajentumista Venäjän turvallisuuden kannalta koeteltuna uhkana. Vilna’n huippukokouksessa 11.-12. heinäkuuta NATO-liittolaiset sopivat poistavansa jäsenyyttä koskevan toimintasuunnitelman (Membership Action Plan, MAP) Ukrainan jäsenyyden tieltä, yksinkertaistaen prosessia. Liittouma ei kuitenkaan antanut Kiova’lle kauan kaivattua kutsua.

NATO hyväksyi myös kolmiosaisen tukipaketin Ukrainalle ja vahvisti, että maa liittyy varmasti allianssiin. Jotkut liittolaiset ilmoittivat uudesta sotilaallisesta avusta, ja G7-maat esittivät suunnitelmia pitkäaikaisista turvallisuusvelvoitteista Ukrainalle.

“On erittäin tärkeää, että näiden kahden huippukokouspäivän aikana olemme selkeyttäneet kaikki epäilykset ja epäselvyydet siitä, tuleeko Ukrainasta NATO-jäsen. Se tulee olemaan sitä! Ensimmäistä kertaa kaikki liittolaiset ovat tästä samaa mieltä, ja merkittävä enemmistö allianssissa ajaa tätä voimakkaasti”, sanoi presidentti Volodymyr Zelenskyi illallispuheessaan 12. heinäkuuta.

“Venäjän johtajat halusivat aiemmin oman aidan NATO:n oven eteen. Olemme jättäneet tämän venäläisen tavoitteen Euroopan historian marginaaliin – meidän yhtenäisyyden aidan taakse Euroopassa ja laajemmassa mittakaavassa vapaassa maailmassa”, lisäsi Zelensky.


Satunnainen:


Vastaavia: