12584 latausta vuorokaudessa
10129 artikkelia

Venäläiset miehittäjät Zaporizhzhian ydinvoimalalla ovat järjestäneet 4. reaktorin “kuuman sammutuksen” rikkoen turvallisuusmääräyksiä, ilmoitti ukrainalainen ydinenergia-alan virasto Energoatom 24. heinäkuuta Telegram’issa.

“Tällaiset toimet ovat räikeä rikkomus tämän ydinvoimalan toimintalisenssin vaatimuksia kohtaan”, totesi Energoatom. “Tällä hetkellä Zaporizhzhian ydinvoimalan 4. reaktorin tulisi toimia ainoastaan ‘kylmässä sammutustilassa’.”

Venäläiset joukot ovat miehittäneet Zaporizhzhian ydinvoimalan maaliskuusta 2022 lähtien. Kesäkuussa 2023 presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti, että venäläiset olivat sijoittaneet räjähteitä voimalaan mahdollisen hyökkäyksen varalta. Varoitukset tulivat pian sen jälkeen, kun venäläishyökkäys tuhosi Kakhovkan vesivoimalan 6. kesäkuuta.

Padon tuhoaminen aiheutti merkittäviä turvallisuusriskejä Zaporizhzhian voimalalle, joka oli riippuvainen padolta ja Kakhovkan tekoaltaasta saatavasta jäähdytysvedestä. 4. reaktorin siirtäminen kuumaan sammutustilaan lisää näitä riskejä entisestään.

Energoatomin presidentti Petro Kotin kutsui päätöstä siirtää reaktori kuumaan sammutustilaan “rikolliseksi”.

“Tämä on tarkoituksellinen ja tahallinen rikkomus ukraina’laista ja kansainvälistä laki’a vastaan”, Kotin totesi.

Kakhovkan hyökkäyshetkellä viidestä Zaporizhzhian ydinvoimalan kuudesta reaktorista oli “kylmässä sammutustilassa” ja yksi, 5. reaktori, oli “kuumassa sammutustilassa”. Venäjä’n hyökkäyksen jälkeen Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) vaati kaikkien reaktoreiden siirtämistä kylmään sammutustilaan.


Satunnainen:


Vastaavia: