12304 latausta vuorokaudessa
10071 artikkelia

Romanian Presidentti Klaus Iohannis tuomitsi kiivaasti Venäjän sotilaalliset hyökkäykset Ukrainan Tonavan satamiin 24. heinäkuuta. Hän kutsui hyökkäystä “eskalaatioksi” Twitter-lausunnossaan.

“Isoimpana tuomitsen Venäjän viimeaikaiset hyökkäykset Ukrainan siviili-infrastruktuuria vastaan Tonavan varrella, aivan lähellä Romaniaa”, Iohannis julisti. “Tämä viimeaikainen eskalaatio aiheuttaa vakavia riskejä Mustanmeren turvallisuudelle.”

Heinäkuun 24. päivänä Venäjän joukot ampuivat Shahed-136 -lennokkeja Izmailin ja Renin satamiin, jotka sijaitsevat Odesan alueella. Satamat ovat vain 200 metrin päässä Romanian rajalta.

Ilmaiskuissa haavoittui useita ihmisiä ja viljasäilöjä vaurioitui. Ukrainan Eteläisen operaatiokomennon mukaan ukrainalaiset joukot ampuivat alas kolme lennokkia.

Lennokki-iskut seurasivat päivien ajan kestäneitä hyökkäyksiä Odesan satamaa ja viljainfrastruktuuria vastaan. Venäjän sotilaallinen aggressio osuu yksiin sen vetäytymisen kanssa Mustanmeren viljainitiatiivista, mikä aiheuttaa vakavia riskejä arvokkaalle viljakäytävälle.

Iohannis lausunnossaan tuomitsi hyökkäykset myös kansainvälisten elintarvikehuoltojen uhan takia. “Se vaikuttaa myös Ukrainan viljan kulkuun ja siten maailmanlaajuiseen elintarviketurvallisuuteen”, hän totesi.

Izmailin ja Renin satamat ovat kaksi viimeisintä toiminnassa olevaa satamaa Ukrainassa. Tonava on ollut Ukrainan ainoa toimiva viljakauppaväylä sen jälkeen, kun Venäjä päätti viljakaupasta.

Lue myös:

Katso video alta:


Satunnainen:


Vastaavia: