12296 latausta vuorokaudessa
9934 artikkelia

Entinen Suomen Moskova’n-suurlähettiläs ja Venäjä-asiantuntija René Nyberg on ilmaissut näkemyksiään Venäjä’n tilanteesta äskettäin Ylen ohjelmassa. Nybergin mukaan Venäjän eliitissä on havaittavissa merkkejä paniikista, mikä näkyy löysinä puheina ydinase’ista. Hän pitää tätä vastuuttomana ja harhaanjohtavana käyttäytymisenä, joka kertoo epätoivosta.

Nybergin mukaan Venäjän aseteollisuus on umpikujassa, eikä se kykene vastaamaan sille asetettuihin vaatimuksiin. Sanktiot vaikuttavat osittain tähän tilanteeseen, mutta myös Venäjän aseteollisuuden keskittynyt ja byrokraattinen luonne on ongelma. Nyberg väittää, että Venäjän aseteollisuus ei kykene toimittamaan armeijalle tarvittavia varusteita.

Nybergin mukaan Venäjä on lähellä jonkinlaista vallankumousta, mutta hän ei usko Venäjän katoavan valtiona. Hän toteaa, että kriisin laukeaminen on yleensä yllätys, ja sen seurauksista ei voi olla varma. Nyberg näkee silovikkien eli voimamiehien olevan keskeisessä roolissa Venäjän valtarakenteessa, erityisesti ministeriöissä ja tiedustelupalveluissa.

Nyberg mainitsee neljä keskeistä henkilöä, jotka kuuluvat Putinin lähipiiriin: puolustusministeri Sergei Shoigu, Rossija-pankin suurin omistaja Juri Kovaltsuk, turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrusev ja turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov. Hän ei kuitenkaan ota kantaa siihen, kuka voisi haastaa Putinin valta-aseman.

Nybergin mielestä Venäjän tilanne on poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen Venäjän historian kannalta, mikä tekee siitä samalla haavoittuvan. Hän ei kuitenkaan ota kantaa siihen, miten tilanne tarkalleen kehittyy ja mitä seuraa seuraa.


Satunnainen:


Vastaavia: