12181 latausta vuorokaudessa
10021 artikkelia

Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA vahvistaa läsnäoloaan Ukrainan Zaporizzjan ydinvoimalassa, kun Kahovkan padon murtuminen aiheuttaa huolta voimalan reaktoreiden jäähdytysveden saannista.

Järjestö on erityisen huolissaan Kahovkan tekojärven jäähdytysveden tyrehtymisestä, sillä se vaikeuttaisi jo ennestään äärimmäisen vaikeaa ydinturvallisuustilannetta. IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi vierailee ensi viikolla ydinvoimalalla.

IAEA valmistautuu siihen mahdollisuuteen, että Kahovkan altaasta ei enää saada tarpeeksi jäähdytysvettä. Altaan vedenpinta laskee jatkuvasti, ja keskiviikkona järjestö ilmoitti sen laskeneen 2,8 metriä 14 metriin.

Jos vedenpinta laskee 12,7 metriin, ydinvoimala ei enää pysty pumppaamaan vettä laitokseen. Nykyisellä vauhdilla vedenpinta saavuttaisi kriittisen tason kahden päivän kuluessa, IAEA arvioi.

Padon vaurioiden laajuutta ei kuitenkaan vielä tiedetä, joten järjestö ei pysty ennustamaan, laskeeko vedenpinta kriittiselle tasolle.

Ydinvoimala on ryhtynyt toimenpiteisiin täydentämällä jäähdytysvesivarastojaan tilanteen varalta, IAEA kertoo. Tämä on osa valmistautumista siihen mahdollisuuteen, että voimala ei saa tarpeeksi jäähdytysvettä Kahovkan altaasta. IAEA:n vahvistettu läsnäolo voimalassa auttaa varmistamaan, että ydinturvallisuusnäkökohdat huomioidaan asianmukaisesti tilanteen edetessä.

IAEA:n ponnistelut osoittavat kansainvälisen yhteisön sitoutumista ja valmiutta tarjota apua ja asiantuntemusta hätätilanteissa, joissa ydinturvallisuus on uhattuna. Ydinturvallisuus on äärimmäisen tärkeä asia, ja sen varmistaminen vaatii tiivistä kansainvälistä yhteistyötä ja tarkkaa valppautta.


Satunnainen:


Vastaavia: