12181 latausta vuorokaudessa
10021 artikkelia

Venäjän miehittämällä Zaporizhzhian ydinvoimalaitoksella tehdään töitä varmistaakseen, että sillä on tarvittava määrä vettä reaktorien jäähdyttämiseen, mikäli se menettää pääsyn lähellä sijaitsevaan Kakhovkan tekojärveen, ilmoitti Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) 7. kesäkuuta.

Järven vesitaso jatkaa laskuaan sen jälkeen kun Venäjä räjäytti Kakhovkan vesivoimalaitoksen 6. kesäkuuta, IAEA kertoi tiedotteessaan, joka julkaistiin sen verkkosivuilla.

Vesitason on laskettu noin 2,8 metriä padon räjähdyksen jälkeen, ja se oli 14 metriä paikallista aikaa klo 18:00 7. kesäkuuta. Laskunopeus on kuitenkin hidastunut huipusta, joka oli 11 senttimetriä tunnissa räjähdyksen jälkeen, välille viisi ja seitsemän kesäkuun 7. päivänä.

“Jos taso laskee alle 12,7 metriin, voimalaitos ei pysty enää pumppaamaan vettä tekoaltaasta laitokselle”, tiedotteessa todettiin.

“Koska padon vaurioitumisen laajuus on vielä tuntematon, ei ole mahdollista ennustaa, tapahtuuko tämä ja milloin. Mikäli nykyinen laskuvauhti jatkuu, 12,7 metrin taso voi kuitenkin saavuttaa seuraavan kahden päivän aikana.”

Valmistautuakseen siihen, että 12,7 metrin taso saavutetaan seuraavan muutaman päivän aikana, voimalaitos täyttää jatkuvasti vesivarastojaan hyödyntämällä täysimääräisesti tekoallasta niin kauan kuin se on mahdollista, tiedotteessa todettiin.

Kun varastot ovat täynnä, ne riittävät tarjoamaan ydinvoimalalle tarvittavan jäähdytysveden kuuden reaktorin jäähdyttämiseen useiksi kuukausiksi, IAEA:n mukaan.

Kaikki ydinvoimalan reaktorit ovat tällä hetkellä pysäytettynä, mutta ne tarvitsevat edelleen jäähdytysvettä polttoaineen sulamisen estämiseksi ja mahdollisen radioaktiivisen aineen vapautumisen ehkäisemiseksi.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön pääjohtaja Rafael Grossi ilmoitti 6. kesäkuuta johtavansa IAEA:n tehtävää voimalaitoksella Kakhovkan padon räjähdyksen jälkeen.


Satunnainen:


Vastaavia: