12170 latausta vuorokaudessa
10017 artikkelia

Pohjois-Korean Ydinasevaltius: Kimin Suuret Suunnitelmat

Pohjois-Korea teki taasen ison ilmoituksen, ja tällä kertaa he kirjaimellisesti kirjautuivat ydinasevaltioiden ykkösdivisioonaan. Ei vitsi, tämä on aivan totta! Pohjois-Korea on päättänyt lisätä “ydinasevaltio” nimenomaan perustuslakiinsa, ja tämä uutinen sai meidät kaikki pudistelemaan päitämme ja miettimään: mitä seuraavaksi? Lennätetäänkö koirat avaruuteen?

Kun Pohjois-Korea tekee tällaisen ilmoituksen, se ei ole vain tavallinen uutinen, se on kuin tuulen puuska napapiirillä – voimakas ja hieman arvaamaton. Kim Jong-un, Pohjois-Korean ykkösjohtaja ja kaveri, joka pukeutuu aina virallisesti ja pörröttää hiuksiaan, oli innoissaan kertoessaan tästä “historiallisesta tapahtumasta”. Hän väitti, että tämä uusi nimitys antaisi heille “voimakkaan poliittisen vivun kansallisen puolustuskyvyn merkittävään vahvistamiseen”. Joten, tästä lähtien, kun Pohjois-Korea istuu neuvottelupöytään, se voi aivan hyvin sanoa: “Me olemme ydinasevaltio, älkää leikkikö kanssamme!”

Kim Jong-unilla on myös uusi suosikki leikki, hän väittää, että USA, Etelä-Korea ja Japani ovat luoneet oman versionsa suositusta sotilasliitosta, NATO:n aasialaisesta versiosta. Hän kutsuu sitä “kolmiosotilasliitoksi” ja väittää, että se on syy kaikkeen sotaan ja aggressioon alueella. Kuulemma hänellä oli vaikea aika saada kolmiosotilasliiton jäsenkorttia.

Mutta kuinka muut maat ovat reagoineet Pohjois-Korean uhoamiseen? No, EteläKorea ja Yhdysvallat ovat tiivistäneet puolustusyhteistyötään ja jopa treenanneet yhdessä Japani’n kanssa. He selvästi yrittävät osoittaa, että voivat vastata Pohjois-Korean voimankäyttöön, jos niin tarvitaan.

Pohjois-Korea on tänä vuonna kunnostautunut ohjusten laukaisemisessa. Viime kuussa he yrittivät myös laukaista vakoilusatelliittia avaruuteen, mutta sekin meni mönkään. Heillä on selvästi intoa kohentaa avaruusteknologiaansa, tai sitten he vain haluavat leikkiä kalliilla raketeilla.

Kun Kim Jong-un vieraili Venäjällä tapaamassa presidentti Vladimir Putinia, huhut kertoivat Venäjä’n olevan kiinnostunut ostamaan Pohjois-Korealta ampumatarvikkeita Ukraina’n sotaa varten. Tämä ei kuulosta lainkaan hyvältä idealta, ja se olisi kansainvälisten pakotteiden vastainen. Toisaalta, ehkä Pohjois-Korea toivoo Venäjältä apua ohjusohjelmiensa kehittämiseen – koska kuka ei tarvitsisi hieman lisäapua ohjuksiin?

Kaiken tämän uhoamisen ja jännityksen keskellä on yksi suuri pelko: PohjoisKorea saattaa tehdä ensimmäisen ydinkokeensa sitten vuoden 2017. He ovat jo tehneet kuusi ydinkoetta vuosien 2006–2017 välillä, joten tämä ei ole mikään leikin asia.

Pohjois-Korean parlamentti hyväksyi vuosi sitten lain, joka julisti maan ydinasevaltioksi. Uusi laki sallii myös ydinaseiden “ennaltaehkäisevän käytön”, mikä kuulostaa aika pelottavalta. Joten pysykäämme kuulolla, tämä kriisi ei näytä laantuvan piankaan, ja Pohjois-Korean huumorintaju on edelleen yhtä hienovaraista kuin betonimyllyn kuljetinhihna.


Satunnainen:


Vastaavia: