Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2863 artikkelia

0:00

2023/09/27

“Kansanedustaja” Ano Turtiainen – Salaiset Muistiinpanot ja Poikkeukselliset Pudotukset

Kun kyseessä on politiikka ja kansanedustajat, ei voi olla yllättynyt, että tapahtuu kaikenlaista draamaa. Huhtikuussa 2022 Suomen eduskunnassa tapahtui jotain erityisen erikoista, kun kansanedustaja Ano Turtiainen, joka tunnetaan myös lempinimellä “PihvinPaistaja” pudotettiin puolustusvaliokunnasta varsin poikkeuksellisella tavalla.

Taustalla oli epäilyjä siitä, että Turtiainen saattaisi toimittaa muistiinpanoja salaisista asioista venäläisille. Tämä tapahtui vain alle kaksi kuukautta Venäjän Ukrainan hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Voisiko olla parempaa ajoitusta?

Ano Turtiainen oli alun perin valittu Perussuomalaisten listoilta ja nimetty puolustusvaliokunnan varajäseneksi vuonna 2019. Vaikka hän oli erotettu aiemmin Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, hän sai pitää paikkansa valiokunnassa ja nautti läsnäolo-oikeudesta kaikissa kokouksissa.

Keväällä 2022 käydyissä puolustusvaliokunnan kokouksissa otettiin varotoimia. Elektronisia laitteita ei saanut tuoda turvatiloihin, mutta muistiinpanojen tekeminen kynällä ja paperilla oli sallittua. Turtiainen käytti tätä mahdollisuutta, mikä kuitenkin herätti epäilyksiä..

Reaktiona tapahtuneeseen eduskunnan puoluevaltuuskunta jätti paikkansa, ja Turtiainen erotettiin valiokunnasta. Tämä dramaattinen veto tapahtui melko huomaamatta, kiitos samanaikaisesti intensiivisten sotatapahtumien.

Iltalehti haastatteli Turtiaista, joka kiisti jyrkästi syytökset siitä, että hän olisi luovuttanut tietoja. Hän ilmaisi ihmettelynsä erottamisensa syystä.

Mielenkiintoista kyllä, muihin toimiin ei lehden tietojen mukaan ole ryhdytty tämän tapauksen jälkeen. Kukaan ei saanut selville, oliko Turtiainen todellinen “tiedonvälittäjä” vai oliko kyseessä vain poliittinen näytelmä.

Yksi asia on kuitenkin varma: Suomen politiikassa ei ole koskaan tylsää hetkeä, ja Ano Turtiainen jää historiaan poikkeuksellisen pudotuksen merkeissä. Kukaan ei varmaankaan unohda niitä mystisiä muistiinpanoja ja niiden kohtaloa.