Etusivu > #Venäjä lähettänyt #itäraja’n kautta #Norja’an #vakooja-henkilöitä jotka esiintyneet #turvapaikanhakija-henkilöinä #suojelupoliisi #vastavakoilu #tiedustelupalvelu

2024/01/07 04:01

Lukuaika: < 1 minuutti

Venäjän lähettämät turvapaikanhakija-henkilöiksi naamioituneet vakoojat ovat herättäneet suurta vihaa Norjassa. Norjan suojelupoliisin vastavakoilupäällikkö Atle Tangenin mukaan on havaittu, että ulkomaiden tiedustelupalvelut lähettävät ihmisiä vakoilutehtäviin rajan yli. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n raportin mukaan tämä tieto on tullut ilmi suojelupoliisin tekemissä havainnoissa.

Tangen kertoo, että suojelupoliisi ei ole aiemmin kertonut asiasta julkisuuteen. Hän ei myöskään paljasta, mitä näille vakoilijoiksi paljastuneille henkilöille on tapahtunut, mutta mainitsee, että heidän kanssaan on toimittu eri tavoin. Heidän kansallisuuttaan hän ei voi tarkemmin määritellä.

Mielenkiintoista on Tangenin huomautus siitä, että näitä henkilöitä ei voi varsinaisesti luokitella ”vakoilijoiksi” perinteisessä mielessä. Sen sijaan he ovat olleet pakotettuja suorittamaan tiedustelupalveluiden hyväksi erilaisia tehtäviä, joko petoksen tai uhkausten avulla.

Tangen huomauttaa myös, että pakolaisia kohtaan suunnataan laitonta tiedustelutoimintaa ja että Norjaan saapuvia turvapaikanhakijoita värvätään laittomaan tiedusteluun. Tämän vuoksi suojelupoliisi ei voi tässä vaiheessa paljastaa tarkempia yksityiskohtia.

Vuonna 2015, pakolaisaallon aikana, Norjaan saapui viikoittain satoja turvapaikanhakijoita. Tämän tapahtuman yhteydessä ilmenneet tiedustelutoiminnan epäilyt osoittavat, kuinka monimutkaisia ja haastavia turvapaikanhakijoiden tilanteet voivat olla turvallisuuden näkökulmasta.