12181 latausta vuorokaudessa
10022 artikkelia

Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) ilmoitti 21. kesäkuuta tietävänsä tuoreista raporteista, joiden mukaan miinoja olisi sijoitettu lähelle Zaporizhzhian ydinvoimalan jäähdytysallasta, mutta pääjohtaja Rafael Grossin vierailun aikana tällaisia miinoja ei havaittu.

IAEA kertoi olevansa tietoinen aiemmasta miinojen sijoittelusta voimalaitoksen ulkopuolelle ja tietyille alueille sisälle. “Arviomme näistä sijoitteluista oli, että vaikka räjähteitä ei pidetä turvallisuusstandardeihin sopivina, laitoksen pääasialliset turvallisuustoiminnot eivät kärsisi merkittävästi. Seuraamme tilannetta suurella huomiolla”, Grossi totesi.

Grossin mukaan Zaporizhzhian ydinvoimalan ydinturvallisuus- ja turvallisuustilanne on äärimmäisen haavoittuvainen.

“Teemme entistä enemmän töitä ydinturvallisuuden ja -turvallisuuden varmistamiseksi samalla tarjoten apua kärsineelle alueelle muilla tavoin”, hän sanoi.

Zaporizhzhian voimalaitos, joka on suurin ydinvoimala Euroopassa, on ollut Venäjän miehittämänä maaliskuusta 2022 lähtien. Venäjä on hyökännyt säännöllisesti maan energiainfrastruktuuria vastaan, ja voimala on useita kertoja irrotettu Ukrainan sähköverkosta.

Venäläiset joukot ovat myös käyttäneet sitä tukikohtana hyökkäyksille Ukrainan hallitsemaan alueeseen Dnipro-joen toisella puolella.

Tämän vuoden kesäkuussa voimalan vakaus vaarantui Kakhovkan tekoaltaan tyhjentämisen seurauksena. Voimala käytti altaan vettä erityisesti reaktoreita jäähdyttäviin altaisiin. Tilanne johti Grossin suorittamaan valvontatehtävään.

20. kesäkuuta Ukrainan sotilastiedustelu varoitti räjähdyksen tai onnettomuuden uhasta voimalalla ja väitti Venäjän joukkojen lisäksi miinoitetun voimalan jäähdytysallasta.

22. kesäkuuta Volodymyr Zelensky kertoi, että Venäjä harkitsee terroristi-iskua miehitetyssä Zaporizhzhian voimalassa aiheuttaen säteilyvuodon.



Satunnainen:


Vastaavia: