12148 latausta vuorokaudessa
10010 artikkelia

Suomalaisten ja tanskalaisten diplomaattien on nyt aika ottaa lompakot esiin ja osallistua jäädytettyjen tilien tanssikilpailuun. Kyllä, olette kuulleet oikein! Tanska’n Moskova’n-suurlähetystön pankkikortti on ollut suljettuna jo viime vuoden kesästä lähtien, eikä tilanne näytä vieläkään aukeavan. On vaikea sanoa, kumpi on hauskempaa, tanskalaisille pankkikorttinsa menettäneille diplomaateille käteisellä maksaminen vai suomalaisten edustustojen pankkitilien jäädyttäminen. Tämä näyttää olevan kuin jokin omituinen kansainvälinen vitsi, mutta valitettavasti se on täyttä totta. Koko maailma kyllä kuitenkin nauraa Venäjä’n lapsellisille toimille.

Tanskan ulkoministeriö on raportoinut tanskalaiselle uutistoimisto Ritzaulle, että Moskovan-suurlähetystöön on kohdistunut merkittäviä rajoituksia, jotka ovat estäneet pankkitapahtumia. Tämä on johtanut siihen, että suurlähetystö on joutunut turvautumaan käteismaksuihin laskujen ja palkkojen maksamisessa. Voitte vain kuvitella, kuinka paljon käteistä tanskalaiset diplomaatit kuljettavat mukanaan ja kuinka monta seteliä heidän taskuissaan on. Heidän taskunsa voivat olla pullollaan seteleitä kuin taikurin hatut!

Mutta odottakaas hetkinen, tämä ei olekaan mikään yksittäistapaus. Suomen edustustojen tilien jäädyttämisestä on myös saatu tietoa. Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessa, että Suomen edustustojen pankkitilit Venäjä’llä on jäädytetty, eikä niitä voi tällä hetkellä käyttää. Tämä ei kuitenkaan vaikuta Ruotsiin, sillä Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström vakuuttaa, ettei heillä ole samanlaisia vaikeuksia. Voimmeko siis päätellä, että naapurimaamme Ruotsi on suoriutunut tilanteesta hienosti ja heidän diplomaattinsa pyörittävät pankkiasioitaan ongelmitta? Ehkä meidän pitäisi ottaa oppia heiltä?

Norjassa tilanne näyttää olevan myös hyvä, sillä Norjan ulkoministeriö on vahvistanut, ettei heidän suurlähetystönsä tilejä ole jäädytetty. Onko tämä Norjan diplomaattien taitoa vai onko tässä kyse vain puhtaasta onnesta? Sitä emme tiedä.

Mutta mitä Venäjä sanoo tästä koko sotkusta? Kreml’in tiedottaja Dmitri Peskov selittää, että kyse on Venäjän reagoinnista, ei aloitteellisuudesta. Hän viittaa kollektiivisen lännen maiden epäystävällismielisiin toimiin ja sanoo, ettei Venäjä voi jättää vastaamatta niihin. Näyttää siltä, että tämä on vain yksi osa suurempaa diplomatian tanssia, jossa maat vastailevat toistensa liikkeisiin.

Jäädytetyt tilit ja suljetut pankkikortit saattavat olla vakava asia diplomaateille, mutta meille tavallisille kansalaisille tämä tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nauraa diplomatian kommelluksille. Toivomme kuitenkin, että tilanteeseen saadaan pian ratkaisu, jotta diplomaatit voivat taas maksaa laskunsa kortilla ja käyttää pankkitilejään normaalisti. Mutta kun tilien sulkeutuminen tanskalaisilta diplomaateilta saa aikaan tällaista hulabaloota, voimme vain kuvitella, millaisia seikkailuja odottaa seuraavaksi. Diplomatian maailma ei varmasti ole koskaan tylsä!

Slava Ukraini!


Satunnainen:


Vastaavia: