12099 latausta vuorokaudessa
9960 artikkelia

Kodinkoneiden käyttö on olennainen osa arkipäiväämme ja niiden rooli on merkittävä kodin toimivuuden kannalta. Yksi kuitenkin usein unohtuu kodinkoneiden valinnassa ja käytössä – niiden energiatehokkuus. Ympäristön kannalta on tärkeää valita ja käyttää kodinkoneita, jotka kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa. Samalla myös taloudellisesti tämä on järkevää, sillä energiatehokkaat kodinkoneet säästävät luontoa ja lompakkoa.

Energiatehokkuus on ollut viime vuosina yhä tärkeämpi tekijä kodinkonemarkkinoilla. Tämä johtuu osittain ympäristötietoisuuden kasvusta, mutta myös säästömahdollisuudet ovat herättäneet kuluttajien huomion. Energiatehokkailla kodinkoneilla tarkoitetaan laitteita, jotka kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa, mutta tuottavat silti samanlaiset tai jopa paremmat tulokset kuin vähemmän tehokkaat vaihtoehdot. Energiatehokkuutta mitataan energialuokituksen avulla asteikolla A+++ (paras) – G (huonoin).

Miten sitten energiatehokkaita kodinkoneita voi tunnistaa?

Ensinnäkin kannattaa kiinnittää huomiota energialuokkaan, joka ilmoitetaan jokaisen kodinkoneen mukana tulevissa teknisissä tiedoissa. A+++-luokan laitteet ovat ylivoimaisesti energiatehokkaimpia ja niiden kuluttama energia on jopa puolet pienempi kuin G-luokan laitteilla. Energialuokituksen lisäksi myös elektronisista vihreistä merkeistä voi tunnistaa energiatehokkaan kodinkoneen. Näitä merkkejä myöntävät erilaiset viralliset tahot, kuten esimerkiksi Euroopan unioni ja Pohjoismainen ympäristömerkki. Tällainen merkki osoittaa, että tuote täyttää tietyt ympäristöystävällisyyteen liittyvät kriteerit.

Energiatehokas kodinkone voi säästää huomattavan summan rahaa vuositasolla. Esimerkiksi astianpesukoneen vaihtaminen huonosti energialuokiteltuun versioon voi tarkoittaa jopa satoja euroja enemmän sähkölaskussa vuosittain. Puhumattakaan siitä, että pidemmällä aikavälillä energiatehokas laite maksaa itsensä takaisin, sillä sen käyttökustannukset ovat pienemmät kuin huonosti energialuokitellun laitteen. Lisäksi energiatehokkuus on osoittautunut myös kestävyyden ja laadun merkiksi. Energiatehokkaat kodinkoneet ovat yleensä myös kestävämpiä ja niiden käyttöikä on pidempi.

Myös ympäristön kannalta on tärkeää suosia energiatehokkaita kodinkoneita. Energiankulutuksen vähentäminen on yksi keino vähentää ilmastopäästöjä ja hidastaa ilmastonmuutosta. Energiatehokkailla kodinkoneilla voidaan vähentää energiankulutusta ja siten myös hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi hiilidioksidipäästöt vähenevät, kun sähkönkulutus vähenee. Lisäksi energian säästäminen edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja suojelua.

Energiatehokkaat kodinkoneet ovat siis hyvä valinta sekä ympäristön että oman lompakon kannalta. Valitsemalla energiatehokkaampia vaihtoehtoja kodinkonemarkkinoilla voimme vaikuttaa positiivisesti ympäristöön ja säästää rahaa pitkällä aikavälillä. Pienillä valinnoilla meistä jokainen voi olla mukana tekemässä muutosta parempaan tulevaisuuteen.


Satunnainen:


Vastaavia: