12227 latausta vuorokaudessa
10041 artikkelia


Pysäyttäkää kaikki kellot ja vihelläkää peli poikki – Pekka Toveri on jälleen kerran joutunut kohteeksi tietomurtoyritykselle! Vai pitäisikö sanoa, että viimeinkin saatiin taas uusi näytös siitä, miten tietomurrot ovat tulleet jäädäkseen ja saapuneet pysyvästi osaksi digitaalista maisemaa. Tässä vaiheessa voisi jo melkein veikata, että tuo salaperäinen tekijä, joka kätkeytyy varjoihin kuin käärme kiven alla, on tietysti Venäjä! Tai ehkä ei? No, ei se haittaa, sillä hatusta voi aina heittää arvauksen, eikö niin?

Toveri itse on kuuluttanut TwitterX:n kautta, että viimeisten päivien aikana on yritetty murtautua hänen pyhään sosiaalisen median valtakuntaansa. Tuo tunkeutumisen yritys, tuo digitaalisen suvereniteetin loukkaus, tietomurto – se tarkoittaa karkeasti sanoen sitä, että joku tungettelee paikkoihin, joihin hänellä ei pitäisi olla asiaa. Kuulostaako tutulta? No niin, se onkin – sehän on kuin suoraan rikoselokuvasta!

Mutta ei hätää, sillä meillä on tietosuojalait ja rikoslaki! Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka joku yrittäisi murtautua Toverin henkilökohtaisiin pyhiin tietojärjestelmiin, se ei ole vain niin yksinkertaista. Tietomurto määritellään rikoslakimme mukaan toiminnaksi, jossa käyttäjätunnusta hyödynnetään luvattomasti tai pahimmassa tapauksessa jopa ohitetaan tietojärjestelmän pyhät vartijat – turvajärjestelyt – jotta murtautuminen onnistuisi. Voisiko tämä tarkoittaa sitä, että joku yrittää hiipiä pimeyden verhoissa ja yrittää saada pääsyn kaikkiin niihin hienoihin materiaaleihin, joita Toveri on hartaasti kerännyt ja jakanut? Voi sitä järkytyksen määrää!

Mutta hei, älä huoli – tietomurto ja sen yritys ovat onneksi aina rikoksia. Ei tässä olla nyt mistään vitsailusta puhumassa, vaan oikeista rikoksista! Ja mistä toimintatavasta on kyse? No, siitä, että nämä rikokset ovat niin vakavia, että niistä voi ilmoittaa kiltisti poliisille. Kyllä, luit aivan oikein! Jos joku yrittää rynnätä Toverin tietojärjestelmiin kuin hänen somekanaviinsa, se on kuin suoraan Hollywood-elokuvasta. Voi sitä jännityksen määrää!

Joten pitäkää hatuistanne kiinni ja tietokoneenne turvattuina – tietomurrot eivät ole enää vain kaukaisia uhkakuvia, vaan ne ovat täällä ja niitä vastaan on taisteltava! Ja jos sinulla on epäilyksiä siitä, kuka voisi olla syyllinen näihin kavaloihin tekoaviin, niin älä huoli – hatusta voi aina heittää arvauksen. Mutta ennen kaikkea, älä jätä tekemättä rikosilmoitusta poliisille, jos joku yrittää hyökkäillä pyhään digitaaliseen tilaasi. Koska tietomurrot eivät ole leikin asia – paitsi ehkä niille salaperäisille tekijöille, jotka luulevat olevansa kuin itse Bond-elokuvien pahikset!


Satunnainen:


Vastaavia: